06 Şubat 2014 Perşembe, 16:34
1 ALINIP 3 VERİLDİ
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından don sigortası bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Mangal Vadisi Lokantası’nda, Ziraat Odası ve Birlik Başkanları gibi paydaş sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelik düzenlenen Devlet Destekli Tarım Sigortaları Değerlendirme ve Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan TARSİM Malatya Bölge Müdürü Sabri Akın, don sigortasının 1 Ocak itibariyle başladığını, sigortalama süresinin yöreye göre değiştiğini ifade etti. Geçen yıl 10 milyon TL sigorta primi yatırılmasına rağmen, 32 milyon TL don ve dolu hasar primi ödediklerini hatırlatan Akın, sigorta yaptırmanın yararlarını anlattı.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi ise, “En önemli olan konu da tarım sigortaları konusudur. Her sene özellikle kış aylarının sıcak geçtiği dönemlerde kayısıda erken uyanmalar meydana gelmektedir. Erken uyanmayla beraber kayısı erken çiçek açıyor. Geçen yıl bunu yaşadık. Havaların sıcak olduğu rakımı bin metrenin altında olan bölgelerde çiçeklenme döneminde don riski ile karşı karşıyayız. Kayısımızı don vurduğunda hiç yakınmamıza gerek olmadığı kanısındayım. Geçtiğimiz yıllarda devlet katkısı zarar görenlere yardım etti. Ancak şimdi böyle bir imkân yoktur. Kayısının çiçeklenme döneminde yapılan sigorta poliçesinin 3’te 2 sini devlet karşılıyor. Devlet bu aşamada gerekli desteğini yapıyor. Yarın oluşabilecek bir don sonrasında devletin ayrıca, yardım almaları mümkün değildir. Sigorta yaptırmaları gerekiyor. Üreticilerimizin ürünlerini don ve doluya karşı mutlaka sigortalamalarını istiyorum. Kayısının yanında Arılı kovanlar da sigorta kapsamına alındı. Arı üreticilerimizi de bu konuda bilgilendirmek istedim” ifadelerini kullandı.
İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma da kayısının sorunlarının sadece don ve dolu olmadığını belirterek; pazar, yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda da çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürü Yaşar Zengin ise, “Kaza yapılmadan önce önlem alınması gerekiyor. Don sigortası da öyledir. Kayısı dondan yandıktan sonra dövünmemek lazım, sigorta yaptırmak lazım. Erken çiçek açan yerlerde sigorta konusunda erken davranmak gerekiyor. Çünkü biz, 15 Şubat’ta dahi kayısının çiçek açtığını biliyoruz” şeklinde konuştu.
Daha sonra sine vizyon eşliğinde sigorta hakkında bilgi aktarıldı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
1 ALINIP 3 VERİLDİ