05 Şubat 2014 Çarşamba, 12:43
2 MİLYONUN ÜZERİNDE ÇİFT, BEBEK SEHİBİ OLMAKTA ZORLUK YAŞIYOR
Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çiftin bebek sahibi olmakta zorluk çektiği belirtildi. Türkiye’de 50 bin civarında bebek, tüp bebek sistemiyle dünyaya geldi.
Malatya İnönü Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Tüp Bebek Merkezi Klinik Sorumlusu Doç. Dr. Abdullah Karaer, Türkiye’de 2 milyonun üzerinde çiftin bebek sahibi olmakta zorluk çektiğini söyledi.
Doç. Dr. Abdullah Karaer, “Tüp bebek 1970’li yılların sonunda kısırlık tedavisi nedeniyle geliştirilmiş olup, günümüzde ise hemen hemen tüm kısırlık tedavisinde farklı protokollerle tedavi alanı olan bir yöntemdir. İlk defa 1978 yılında Edwards ve Stepto tarafından tüp bebek sonrası ilk başarılı doğum gerçekleştirilmiş, son 35 yıl içerisinde tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen bebek sayısı 5 milyona yaklaşmıştır. Ülkemizde ise bu sayı 50 bin civarındadır. Son 35 yılın içerisinde tüp bebekte araştırma ve geliştirme baş döndürücü bir şekilde devam etmektedir. Dünyada her altı kişiden biri bebek sahibi olmakta zorlanmaktadır. Ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2 milyonun üzerinde çift, bebek sahibi olmakta zorluk çekmektedir. Buna karşılık ülkemizde 130’un üzerinde tüp bebek merkezi faaliyet göstermektedir. Ancak 42 bin tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Merkezlerin iller dağılımına baktığımızda 45’inin İstanbul’da, 21’inin Ankara’da lokalize olduğu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise sadece 10 merkezin bulunduğu saptanmıştır. Bu merkezlerin yaklaşık 100’ü özel, 30’a yakını ise kamuya aittir” ifadelerini kullandı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
2 MİLYONUN ÜZERİNDE ÇİFT, BEBEK SEHİBİ OLMAKTA ZORLUK YAŞIYOR