08 Mart 2014 Cumartesi, 21:04
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Memur Sen Malatya İl Kadınlar Komisyonu Başkanı Özgül Coşkun, “Kendi sorunlarımızı kendimizin çözeceğine olan inancımız tamdır” dedi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle sendika binasında yaptığı basın açıklamasında, kadınların sorunlarına temas eden Memur Sen Malatya İl Kadınlar Komisyonu Başkanı Özgül Coşkun, “Kadın hak ve mücadelesinin sembol günü olan 8 Mart’ta daha güzel bir dünya ve daha iyi bir hayat umudu taşıyan kadınlar olarak bir araya geldik. Şiddetten, ayrımcılıktan, ikinci sınıf kabul edilmekten uzak, ümit dolu günler bekliyoruz. İnancımızdan, ırkımızdan, cinsiyetimizden ya da kılık kıyafetimizden dolayı dışlanmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Coşkun, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Ne yazık ki insan hakları savunucusu olduğunu iddia eden Avrupa ülkeleri ve BM, söz konusu Müslümanlar olduğu zaman bu insanlık dışı duruma her zaman ki gibi sessiz kalıyor, üzerine düşeni yapmıyor. Yanı başımızdaki komşumuz Suriye’de, Irak’ta, Filistin’de, Myanmar’da ve İslam coğrafyasının çeşitli yerlerinde, savaş mağduru kadınların yaşadıkları dramlar hepimizin yüreğini sızlatıyor. Bu kadınlar gerek ülkelerinde gerekse sığınmacı olarak gittikleri ülkelerde şiddete, istismara, taciz ve tecavüze maruz kalıyor. Bugün de ülkemize sığınan binlerce Suriyeli savaş mağduru kadın gerek illegal yapıların gerekse art niyetli kişilerin ellerine düşerek istismar edilme tehlikesi ile karşı karşıyalar. Bu tür risklere karşı devletimiz, konuyla ilgili kamu kurumları, STK’ları, medya başta olmak üzere toplumun bütün katmanları duyarlı olmalı ve bu konuda gerekli tedbirler, mağduriyetler ortaya çıkmadan alınmalıdır.
Özellikle medeniyet, kültür ve inanç değerlerimize uygun düşmeyecek davranışlara yönelik olarak ülkemizdeki kanaat önderlerinin ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da ayrıca sorumluluk alması gerektiğini düşünüyoruz.
Eğitim hizmetlerine erişim, ucuz işgücü istihdamı, sosyal ve siyasal alana katılım, karar mekanizmalarında yer alma ile ilgili göstergeler de bizlere kadınların dezavantajlı konumda olduklarını göstermektedir. Kadınların anne ve eş olma sorumluluklarından dolayı kendilerine yasalarla tanınan fakat yetersiz izin haklarını kullanamadıkları, kullandıkları durumlarda işyerinde üstleri ve astlarınca mobbinge maruz bırakıldıkları, çocuğunu bırakacağı kreş hizmetlerinin her kurumda bulunmadığı görülmekte; zaten az sayıdaki kadın yöneticilere geleneksel rolleri ihmal ettiği gerekçesiyle pek de sıcak bakılmadığını yaşanılan tecrübelerle hepimiz biliyoruz. Bütün bu sorunlara kalıcı ve gerçek çözümler üretmenin yolu kadın erkek herkes için fırsat ve imkânları eşitleyerek adaleti sağlamaktır.
Kadınları siyasi, sosyal, ekonomik hayatın dışına itmek isteyen anlayışa karşı her zaman örgütlü mücadelemizi sürdüreceğimize ve değerlerimizden aldığımız güçle kendi sorunlarımızı kendimizin çözeceğine olan inancımız tamdır.”
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ