21 Ekim 2014 Salı, 11:42
ACİL OBSTETRİK BAKIM EBE HEMŞİRE KLİNİSYEN EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
Malatya’da, ebe hemşire klinisyen eğitiminin ikincisi gerçekleştirildi. 
Malatya Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürlüğü organizasyonuyla Acil Obstetrik Bakım (AOB) Ebe Hemşire Klinisyen Eğitiminin ikincisi iki gün sürerken, eğitimlerin 20-21 Kasım, 22-23 Aralık tarihlerinde devam edileceği bildirildi.
Özellikle hastanelerin doğumhane ve doğum servislerinde görev yapmakta olan ebe ve hemşirelerin klinik bilgi ve becerilerine artırmak amacıyla düzenlenen eğitimlerde sorular da cevaplanıyor.
Söz konusu eğitim sadece Malatya ili çalışanlarına yönelik değil, Malatya İli’nin Üreme Sağlığı Bölgesel Eğitim Merkezi (ÜSBEM) olması münasebetiyle; bağlı bölge illeri Elazığ, Tunceli, Muş, Van, Hakkari, Bitlis ve Bingöl kamu hastanelerinde doğum servislerinde görev yapmakta olan 41 ebe ve hemşire katıldı.
Eğitimde, İnönü Üniversitesi’nden Doç.Dr. Ebru Çelik , Doç.Dr. Ercan Yılmaz, Doç.Dr. Mustafa Sait Aydoğan, Uzm. Dr. Ebru İnci Coşkun, Uzm.Dr.Rauf Melekoğlu, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar Ve Kanser Şube Müdürü Dr. Selma Aydın Felek, Kamu Hastaneler Birliği’nden Uzm.Dr.Kemal Dinç, Türkan Aydın, Malatya Merkez Halk Sağlığı Laboratuarı’ndan Dr.Osman İiçel ve ebe Selin Sever Özbay görev aldı.
Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü doktor Kemal Şener, eğitimle ilgili verdiği bilgide, özellikle anne ölümlerinin öneminden bahsederek, sezaryen doğumları oranının yüksek olması ve sezaryenin bir doğum şekli değil önemli bir cerrahi operasyon olduğunu vurguladı.
Şener, “Anne ölümlerinin en önemli sebebi doğrudan anne ölümüne sebep olan acil obstetrik komplikasyonlardır. Bütün gebeliklerin yüzde 15’inde acil obstetrik komplikasyon gelişebilir ve bu komplikasyonlar önceden tahmin edilemeyen, gelişmesi önlenemeyen fakat hızla tespit edilip yönetilirse tedavisi mümkün olan durumları içerir.
Bu sebeple anne morbidite ve mortalitesinin en aza indirilmesi amacıyla yürütülen birçok programdan biriside Acil Obstetrik Bakım (AOB) Programı’dır. Bu program kapsamında anne ve fetüs hayatını tehdit eden, acil müdahale gerektiren bu komplikasyonların gelişmesi durumunda verilen hizmetlere Acil Obstetrik Bakım Sistemi denir” ifadelerini kullandı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından anne ölümlerini azaltmak için kurulmasını önerdiği en önemli yapı modeli acil obstetrik bakım sistemi olduğuna dikkat çeken Şener, bu sistemi şöyle belirtti:
“Etkin bir sevk sisteminin oluşturulmasını, güvenli kan naklinin gerçekleştirilmesini, personelin bilgi ve becerisinin güncellenmesini ve hizmet standartlarını yükseltmeyi amaçlar.
Özellikle önlenebilir anne ölümlerinin nedeni olan üç gecikme sebeplerine karşı alınacak tedbirleri, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık sisteminde örgütlenmeyi kapsar. Halk Sağlığı Müdürlüğümüz tarafından düzenlenen bu eğitim ile Kamu Hastaneleri çalışanları eğitilmiş olup, eğitimci olarak da Müdürlüğümüz, Kamu Hastaneleri Birliği ve Üniversite den hocalarımızın işbirliği sergilenmiştir.”
İl Halk Sağlığı Müdürü tarafından eğitime katılan katılımcılara “Katılım Belgesi”, eğitimcilere “Teşekkür Belgesi “ verildi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
ACİL OBSTETRİK BAKIM EBE HEMŞİRE KLİNİSYEN EĞİTİMİ DÜZENLENDİ