06 Şubat 2014 Perşembe, 16:24
AĞBABA, KAYISI ARAŞTIRMA MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TAŞINMASINA KARŞI ÇIKTI
 Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 288 kayısı çeşidinin gen merkezi olan ve Kızılcık meyvesinin dünyada iki gen merkezinden biri olarak resmi kaynaklara geçen Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün Malatya Belediyesi’ne devrinin gen kaynaklarının yok olmasına sebep olacağını, müdürlüğün taşınması durumunda geri dönüşü olmayan zararların meydana geleceğini söyledi.
CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verip, Tecde Yolu üzerindeki Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün taşınarak, arazilerinin Malatya Belediyesi’ne devredileceği yönündeki iddiaları gündeme getirdi ve taşınmanın oluşturacağı sorunlara işaret etti.
Ağbaba, “1937 yılında Türk-Alman işbirliğiyle Kayısı İstasyonu adıyla olarak kurulan, Malatya Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün kapatılması sıklıkla gündeme gelmektedir. Malatya Belediyesi tarafından Horata Vadisi projesi kapsamında arazileri istenen istasyonun merkez kampus alanında 37 dekar alanda fidan üretilmekte,130 dekarında ise meyve araştırmaları yapılmaktadır. Uzmanlar tarafından, Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün Malatya Belediyesine devrinin meyve gen kaynaklarının yok olmasına sebep olacağı belirtilmektedir” ifadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Ağbaba, “Toprak yapısı, hava akımı gibi önemli kriterler dikkate alınarak ve çeşitli araştırmalar yapıldıktan sonra istasyon yerinin belirlendiği dikkate alınırsa, taşınma işleminin geri dönüşü olmayan zararları beraberinde getireceği tüm yetkililer tarafından bilinmelidir. Malatya’nın değerlerinden biri olan Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü üzerindeki oyunlara son verilmeli, başta kayısı olmak üzere meyve araştırmacılığında önemli yeri olan müdürlüğün yerinin değiştirilmesi fikrinden vazgeçilmelidir ” dedi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
AĞBABA, KAYISI ARAŞTIRMA MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TAŞINMASINA KARŞI ÇIKTI