11 Haziran 2014 Çarşamba, 15:49
AĞBABA, ÜRETİCİ BORÇLARININ AFFI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, küçük çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, elektrik dağıtım şirketlerine olan her türlü borç faizlerinin bir defaya mahsus olmak üzere affedilmesi ve anaparanın faizsiz olarak eşit taksitler halinde ödenmesi hakkında bir kanun teklifi verdi 
Ağbaba Kanun Teklifi metninde şu görüşlere yer verdi:
“Tarımsal üretim, ülkelerin gelişiminde önemli bir rol almaktadır. Gelişmiş ülkeler tarımsal üretime büyük önem vermekte, bütçelerinde tarımın desteklenmesi için yeterli paylar ayırmaktadır. Avrupa Birliği ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’nin tarımsal üretimin desteklenmesi için ayırdığı rakamlar çok gerilerdedir.
AKP İktidarı döneminde en fazla mağdur edilen kesimlerin başında küçük üreticiler, çiftçiler gelmektedir. Resmi rakamlarla düşük gösterilmesine rağmen, gerçek yaşamda enflasyon rakamları TÜİK verilerinin çok üzerindedir. Tarımsal girdi fiyatları her geçen gün artarken, üreticilerin ürünlerinin fiyatları ise yerinde saymaktadır. Hem enflasyon karşısında tutunamayan hem de ürettikleri ürünleri maliyetinin bile altında satmak zorunda bırakılan çiftçiler Ziraat Bankası ve diğer bankalara, Tarım Kredi Kooperatiflerine, tarımsal sulamadan dolayı elektrik dağıtım şirketlerine borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Üreticiler borç batağına saplanmıştır.
T.C.Ziraat Bankası düşük faizli kredi kullandırılmasına limit koyduğu için, üreticiler ihtiyaçlarının altında kredi çekebilmektedir. İhtiyacını karşılayamayan üreticiler, farklı arayışlara girmekte, pek çoğu başka bankalardan kredi çekme yoluna gitmektedir.
2002 yılında çiftçilerin bankalardan kullandığı tarımsal kredi miktarı 4 milyar TL iken 2013 yılında çiftçilerin kullandığı toplam nakdi kredi tutarı 36 milyar TL’dir. Kendi ürettiği ürünlerden geçimini sağlayacak kadar gelir elde edemeyen çiftçiler çareyi kredi kullanmakta bulmaktadır.
Üreticiler, tarımsal sulama için kullandıkları elektrik borçlarını ödemekte de büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Elektrik Dağıtım işlerinin özelleştirilmesinin ardından üreticiler yüksek faturaları ödeyememekte, borçların faizleri ile boğuşmakta, icra dairelerinden çıkamamaktadır.
2014 yılı Mart ayı sonunda Türkiye’nin pek çok bölgesinde meydana gelen soğuk hava nedeniyle ürünler büyük zarar görmüş, çiftçilerin 1 yıllık emekleri yok olmuştur. Meydana gelen tabii afet ile birlikte üreticilerin gelir kapısı tamamen kapanmış, borçlarını ödeme imkanları kalmamıştır”
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
AĞBABA, ÜRETİCİ BORÇLARININ AFFI İÇİN KANUN TEKLİFİ VERDİ