20 Aralık 2017 Çarşamba, 13:56
Bakan Tüfenkci: Türkiye Büyümeye Devam Edecek
BAKAN TÜFENKCİ: TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK
 
 
50 Anadolu Kanalıyla birlikte TRT HABER’den canlı olarak yayınlanan, Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan’ın hazırlayıp sunduğu “Anadolu Soruyor” programının konuğu  Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci oldu. 
 
Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Gazeteci Sinan Burhan’ın moderatörlüğünü yaptığı programda, Çay TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Yavuz Bakır, Kanal Urfa Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Toru ve Kanal Fırat Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Zeki Akbıyık’ın sorularını cevaplandıran Bakan Tüfenkci, önemli değerlendirmelerde bulundu. 
 
“ESNAF SAYIMIZ BİR MİLYON 800 BİNE ULAŞTI”
Esnafa yönelik projeleri anlatan Bakan Tüfenkçi, “2017 beklentilerin üzerinde güçlü bir sıçrama oldu. İlk ikinci ve üçüncü çeyrek büyüme rakamları rekorlar kırarak yukarı çıktı. Ekonominin genel gidişatı esnafımızı etkiledi. İhracatımız rekorlar kırıyor. Yıl sonunda yine ihracat rekoru kıracağız. 2016 hain darbe girişiminden sonra yakaladığımız bu başarı elbetteki önemli. 2017’de özellikle güçlü esnaf olursa güçlü Türkiye olur anlayışında bulunarak önemli çalışmalar yaptık. Esnafımızın kredi ödemesini kolaylaştırdık. Bazı kesimler neden esnafa kredi verip borca sokuyorsunuz diyorlar. Biz esnaf zora düştüğünde yardımına koşmayalım mı? Dara düştüğünde hükümeti yanında görmesin mi? Biz istiyoruz ki esnafımız büyüsün. Prim boçlarını ve bağkur borçlarını erteledik. Ak Parti iktidara gelmeden önce 2002 yılında 63 bin esnaf sadece 5 bin lira kredi kullana bilmiş. Esnafımızın finansmana erişimi noktasında ciddi anlamda destek sunduk. Kasım ayı sonuna kadar verdiğimiz kredi 450 bin liraya erişti. 11.6 Milyar TL esnafımıza kredi kullandırmışız. 2017 yılında esnafımız 211 bini yeni iş yeri açmış. 2017 yılı sonu itibariyle esnaf sayımız Bir milyon 800 bine ulaştı. Biz esnafımızın her zaman yanındayız. Esnafı ne kadar güçlendirirsek Türkiye’yi de o kadar güçlendiririz” dedi. 
 
“BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE 20 KAT ARTTI”
Sınır güvenliğiyle de ilgili konuşan Bakan Tüfenkci, “Kaçakçılıkla mücadele bakanlığımızın önemli görevlerinden birisi. Özellikle gümrük kapılarımızın muhafazasını önemli görev addediyoruz. Çok önemli çalışmalar yaptık. Biz dünyadaki en son teknolojileri ülkemizde kullanarak önemli yatırımlar yaptık. Uyuşturucuda yakalamalarımız bir önceki yıla göre neredeyse 20 kat artmış durumda. Sınırlarımızı daha güvenli hale getiriyoruz. Yüz tanıma sistemleri kurduk. Plaka okuma sistemleriyle geçişlerin hızlanmasını kolaylaştırdık. Bunu içişleri bakanlığımızla birlikte yürütüyoruz. Biz haksız girişleri engellemekle de haksız rekabetin önüne geçmek istiyoruz. Rekabetin adil olabilmesi için gümrüklerin önemli görevleri var. Risk denetimi ile ürün güvenliğinin sağlanması durumunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi. 
 
“YOĞUN BİR TALEP VE HEYECAN VAR
Cazibe merkezileriyle de ilgili konuşan Bakan Tüfenkci, “Cazibe merkezleri diye adlandırılan süreçte özellikle son gelinen nokta itibariyle çalışmalar tamamlanmış ve yeni şekliyle de kamuoyuna paylaşılacağını biliyorum. Enerji destekleriyle kredi desteklerinin daha da iyileştirilerek 6. Bölge teşviklerinin tamamını uygulayarak inşallah bu açıklanacak. 2018 yılı doğu ve güneydoğu bölgesinde yatırım seferberliğinin olacağı yıl olacak. Sadece Elazığ ve Malatya için değil. Diğer şehirler içinde öyle. Yoğun bir talep ve heyecan var. Son dönemde heyecan biraz azalmış olsa da açıklandığında heyecan yeniden yeşerecek” ifadelerini kullandı. 
 
“BÜTÜN İSLAM ALEMİNE VERİLMİŞ BİR ACIDIR”
Kudüs konusuna da değinen Bakan Tüfenkci, “Türkiye’nin KUDÜS’le ilgili politikası çok net. Cumhurbaşkanımız defalarca ifade etti. Sadece ifade etmekle kalmadı gerçekten özellikle islam dünyasının dikkatini çekmek ve vicdanını harekete geçirebilmek adına İslam teşkilatını toplayarak İstanbul’da önemli bir toplantı gerçekleştirildi. Bununla yetinmeyip BM’de gündeme getirilmesi oldukça önemliydi. BM’de tekrar süreç başlayacak. Orada yetkililerin tekrar harekete geçmesiyle orada çok farkı bir noktaya gelineceğine inanıyorum. Kudüs’ün işgal edilmesi bütün islam alemine verilmiş bir acıdır. Cumhurbaşkanımız gönül coğrafyamızın bize yüklediği sorumluluk doğrultusunda hareket etti” dedi. 
 
“TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK”
Ülke ekonomisinin büyümeye devam ettiğinin altını çizen Bakan Bülent Tüfenkci, “Türkiye battı diyenlerin hiçbir söylediği çıkmadı. Tüm veriler Türkiye’nin olumlu yönde geliştiğini gösteriyor. Türkiye büyümeye devam ediyor. Büyümemiz 2018 yılında da devam edecek. Biz insanımıza güveniyoruz. Biz girişimcimize güveniyoruz. Türkiye yabancı tahmincileri yanıltmaya devam edecek. Bütün engellemelere rağmen yabancı yatırımlar devam etmekte” ifadelerini kullandı. 
 
 
“BAZI YERLERDE TOPLAMA MERKEZLERİ OLSUN İSTEDİK”
Hal yasası konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini ver çalışmalarda sona gelindiğini ifade eden Bakan Tüfenkci, “Hal kanunu önemli. Özellikle gıda komitesinde alınan kararlar doğrultusunda hal yasasında değişiklik yapılması gereken çalışmayı son aşamaya getirdik. Özellikle Türkiye’de 175 tane hal var ama bunların büyük bir kısmı hal değil. Bu hallerin sayısını azaltmak gerekiyor. Bu hallerde bir tane soğuk hava deposu yok. Toptan ürerim yerlerinden alınan ürünler geliyor Ankara halinde bekletiliyor. Satıldığı zaman satıldı. Satılmadığı zaman güneşin altında bekliyor ve çürüyor. Biz dedik ki bazı yerler toplama merkezleri olsun. Mutlaka soğuk hava depoları kuralım dedik. Sebze meyvede kap standardını getiriyoruz. Zayiat oranlarını azaltmış olacağız. Aradaki aracıları azaltacağız” dedi. 
 
TAŞERON İŞÇİ DE SON DURUM?
Bakan Tüfenkci, “taşeronla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız Maliye Bakanlığı ile bir çalışma yürüyor. Burada büyük oranda taşeron olarak çalışanların tamamı ya genel bütçedeki kadroya alınacak yada belediyede çalışanlarda belediyenin şirketlerinde iş süreli garantili çalışmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Bakan Tüfenkci: Türkiye Büyümeye Devam Edecek