06 Mart 2014 Perşembe, 15:32
BERKTAŞ: “ÇEVREYE DUYARLI BAŞKAN İSTİYORUZ”
BERKTAŞ: “ÇEVREYE DUYARLI BAŞKAN İSTİYORUZ” TEMA Malatya İl Temsilcisi İzzet Berktaş, çevreye duyarlı belediye başkanı istediklerini bildirdi.
TEMA Malatya İl Temsilcisi İzzet Berktaş, TEMA Vakfı olarak 30 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimler öncesinde tüm belediye başkanı adaylarına çağrıda bulunuyoruz. Kurumsal İletişim ve Çevre Politikaları ekibi tarafından hazırlanan bildirimizi kamuoyuna sunarız” dedi.
TEMA olarak belediye başkanlarından; tarım arazilerinin korunması, doğal ve kültürel kimliklerin korunması, yeşil alanların korunması, doğru atık yönetiminin sağlanması, sürdürülebilir ulaşımın geliştirilmesi, kentsel alt yapının geliştirilmesi, kentlerin sağlıklı gelişmesi, iklim değişikliğine uyum sağlayan modellerin uygulanması, ekolojik okuryazar belediyelerin oluşturulması paydaşların karar süreçlerine aktif katılımının sağlanması istendi.
Yerel yönetimlerden talepler ise şöyle sıralandı:
“Planlama ve proje çalışmalarında yeşil alanların korunması, artırılması, dönüştürülmemesi, plan ve projelerin sosyal boyutu ile birlikte ekolojik boyutunun da göz önünde bulundurulması. Düzenli depolama tesislerinin kurulması, bertaraf ve dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesi, bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, atık su şebekelerinin iyileştirilmesi, ileri arıtma sistemlerinin kurulması. Tesislerin yer seçiminde orman ve mera alanları, tarım arazileri gibi sürdürülebilir yaşamın güvencesi olan alanların korunması. İklim değişikliği ile mücadele ve iklim değişikliğine uyum sağlanması için sürdürülebilir ulaşım politikalarının benimsenmesi, enerji tasarrufunun ve yenilebilir enerjinin teşvik edilmesi, altyapı sistemlerinin geliştirilmesi, peyzaj düzenlemelerinde yerel türlerin kullanılması. Toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, farklı ulaşım türlerinin bütünleşik bir şekilde planlanması, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi. Su varlığının korunması, kaçakların engellenmesi için su şebekelerinin iyileştirilmesi, enerji verimliliği ve tasarrufu için elektrik şebekelerinin iyileştirilmesi. Yağmur suları ile kanalizasyon sularının birbirinden ayrılarak kullanılması. Doğayla uyumlu kentler için en önemli karar alıcılar olan yerel yönetimlerin ekolojik okuryazar olmaları. Çevresel katılım ilkesinin benimsenmesi, ekosisteme zarar verebilecek projelerin engellenmesi veya değiştirilmesi yönünde adımlar atılması. Kent hizmetlerinin ulaştırılacağı bölgelerde -6360 sayılı Kanun gereği mahalle olacak köyler de dahil olmak üzere- üretim ve pazarlama olanaklarının arttırılması. Yerel tohum takas ağları, coğrafi işaretler, markalaşma, kolay ve kısa nakliye sağlayacak yerel pazar sistemlerinin kurularak yerel üreticilerin desteklenmesi ve sosyal olanaklarının arttırılması.”
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
BERKTAŞ: “ÇEVREYE DUYARLI BAŞKAN İSTİYORUZ”