12 Kasım 2015 Perşembe, 12:05
Dolarda düşüş sürecek mi?
Dolarda düşüş sürecek mi?

Bu yıl içinde 3,04 TL'yi gören ve seçimlerin ardından 2,75 TL'ye doğru hareketlenen dolar, Fed'in faiz artırımının yaklaştığı haberleriyle yeniden 2,92 TL'yi gördü. Dolar son günlerde artan satışlarla 2,86'ya indi. Peki düşüş devam eder mi?

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, dolar ve euro kurları, borsa ve faizdeki gelişmeler ile beklentileri Habertürk TV'ye değerlendirdi.

Cari İşlemler Dengesi'nin Ekim 2009'dan bu yana ilk kez fazla vermesini yorumlayan Belgin Maviş, cari denge rakamlarının cari açıktan cari fazla durumuna gelmesinin yurtiçinde iyimser bir hava oluşturduğunu söyledi. Maviş, Türk Lirası'nın Dolar karşısındaki değer kazanımı ile birlikte Doların diğer para birimleri karşısındaki karışık seyrinin de pozitif algıda etkili olduğunu belirtti.

"BORCUMUZU CARİ FAZLA İLE DÖNDÜREBİLİR KIVAMA GELDİK"

Cari İşlemler Dengesi'ndeki 'Net Hata Noksan' kalemine de değinen Belgin Maviş; "Moral bulmamızda en önemli etken cari dengenin Eylül ayında 95 milyon Dolar fazla vermesiydi. Ve bununla birlikte daha önceki aylarda ve yıl içinde hep net hata noksan kalemindeki yüklü girişlerle bir şekilde finanse ettiğimiz borcumuzu bu sefer tamamen nakit girişleriyle ve cari fazla ile döndürebilir kıvama geldik. İhracattaki artışın da bunu desteklemesi, ihracatın ithalatı karşılama oranının da yüzde 83'ler seviyesine çıkması da iyimserliğin artmasındaki etkenlerden biri oldu" dedi.

"ÖNEMLİ TOPLANTILAR ÖNCESİNDE BORSA YÜKSELİR, DOLAR DÜŞER"

Belgin Maviş, önemli toplantılar öncesinde; dünya liderlerinin Türkiye ziyaretleri öncesinde ya da ziyaretleri esnasında Borsa İstanbul'da hep yukarı yönlü hareketlerin, bununla birlikte emtia ve dolarda da satış baskısının izlendiğini, piyasadaki olumlu havada bunun da etkisinin olabileceğini belirtti.

AVRUPA ETKİSİ

Belgin Maviş; borsadaki harekete etki eden bir diğer hususun da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin dün yaptığı açıklamalar olduğuna işaret etti. Maviş; "Draghi'nin dün yapmış olduğu konuşmanın parite üzerindeki etkisi oldu. Draghi, piyasaların beklediği şekilde parasal genişlemeye değinmedi. Avrupa'nın entegre bir bankacılık sistemine geçiş yapacağını vurgulayarak Almanya'ya gönderme yaptı. Konuşmasında parasal genişlemeye değinmemesi sonucunda paritede bir toparlanma oldu bu da Borsa İstanbul'un yükselişinin bir diğer önemli etkeni oldu" dedi.

"BORSADA YÖNÜ DOLAR BELİRLEYECEK"

Borsa İstanbul'da bant aralığının oldukça daralarak 81 bin 300 - 82 bin 500 bandına sıkıştığını kaydeden Belgin Maviş; "Kırılmanın yönünü kestirmek güç ama piyasaların yön bulmasında önemli bir etken olan Fed toplantısı bu ay yok. Ayrıca piyasa 82 bin 500'ü yukarı yönlü kırmak için en ufak bir pozitif haberi bile satın alma gayreti içerisinde" dedi. Bilanço döneminin de devam ettiğini vurgulayan Belgin Maviş hisse bazlı hareketlerin de yükselişi destekleyeceğini belirtti. Belgin Maviş; "Borsada yönü belirleyecek olan Dolar endeksi, Dolar/TL ve Euro/Dolar paritesi olacak" dedi. 

BORSADA SON DURUM İÇİN TIKLAYINIZ

"ARTIRAMAZ"

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş; "Geçen seneden beri şunu söylüyorum; Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırmaz değil artıramaz diyoruz ama Fed faiz artışını gündemde tutmak zorunda. Kurum olarak beklentimiz Fed'in faiz konusunda 2016'nın ikinci yarısında bir adım atabileceğidir. Ancak bugün üç önemli Fed başkanının konuşmaları var. Evans, Dudley ve Yellen. Bunları iyi takip etmek gerekiyor. Özellikle Dudley, son dönemde Fed'in faiz artırımı konusunda aceleci olmaması vurgusunu sürekli yaptı. Fed başkanlarının toplantıları da piyasaya yön veren nitelikte olacaktır. Fed'in faiz artırabilme ihtimalini hep konuşacağız ancak o bu adımı atmakta biraz çekinecek" dedi.

"DOLARIN YÜKSELME İHTİMALİ HEP MASADAYKEN..."

Seçim öncesi ve sonrası doladaki yukarı yönlü hareketlerin Türkiye için risk primini yükselttiğini belirten Belgin Maviş; kur savaşlarının bu denli yoğun olduğu, para hareketlerinin hızlı olduğu süreçlerde yerel para birimlerindeki faiz oranlarının belirli bir seviye altına düşmediğini belirtti. Maviş; "Doların sürekli olarak 2,90 TL üzerine çıkma ihtimalinin faiz üzerinde çok ciddi baskısını net bir şekilde görüyoruz. Zaman zaman artan risk primi de bunda etkili oluyor" dedi./HABERTÜRK

 

Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Dolarda düşüş sürecek mi?