29 Mayıs 2014 Perşembe, 14:34
DONDAN ZARAR GÖREN KAYISIDAKİ FİYAT YÜKSELİŞİ DURDURULAMIYOR
Malatya’da Mart ayı sonunda yaşanan zirai dondan etkilenen kayısının fiyatı yükselmeye devam ediyor. 
Yaş kayısı hasat mevsiminin Haziran sonu ve temmuz başlarında başlayacağı hasat sezonu hazırlıkları sürerken, üreticinin elinde bulunan geçen yılki kuru kayısılar ise yüksek para ediyor. Geçen yıl 400 bin ton dolayında yaş kayısının elde edildiği Malatya’da bu yıl zirai dondan dolayı 20-30 bin ton yaş kayısı rekoltesinin gerçekleşmesi bekleniyor.
Kayısı satıcısı ve ihracatçısı Yılmaz Boyraz, “Dondan önce kayısının toptan 3 liradan başlayıp, 5 ile 7 lira arasında değişen fiyatlarla standart giden bir fiyat istikrarı vardı. Dondan sonra kayısı alt taban 11 ile başlayıp, 18- 20-22 TL den satışa sunulmaktadır. Gün kurusu olan kayısılarımız da kalitesine göre 25-30 TL arasında satılmaktadır. Fiyatların yükselmesinin kayısı satışlarına etkisi henüz görülmedi. Sezon boşluğunda olduğumuz için normalde bu sıralarda kayısı satışları durgun olmaktadır. Dışarıdan yoğun talep olmasa bile şu an ihracatçılarımız köylünün elindeki kayısıları almaktadırlar. Dışarıdan de yeni yeni talepler geliyor. Bu fiyatları da yurt dışı alıcıları kabulleniyor. Zira oradaki kayısı fiyatları ortalama 30 dolar seviyesindedir. Buradan 10 dolara gitmeye başladı. Bu da buradaki fiyatları kurtarıyor. Kayısı satışları yavaş yavaş başladı” dedi
Kayısı üreticisi ve ihracatçısı Aydın Elmas ise, “Şimdi şu anda mayıs ayı sonu itibarıyla kayısı 2 ay önce 100 yılda bir rastlayan Afete maruz kalarak büyük bir don olayı yaşadı ve bunun akabinde kayısı sıfırlandı. 2 bin kök kayısı ağacım olmasına rağmen 1 tabak yiyecek kayısı bile kalmadı. Bu gerçek karşısında piyasalardaki kayısı fiyatları aniden fırladı ve dünyada sağlık tüketimi için harcanan bu kayısı tüketimi yurt dışında tüketim rağbetini kesinlikle bırakma eğilimi göstermedi. Tüketim hala çılgın bir şekilde devam ediyor. Son günlerdeki fiyatlar dondan önce 3-4 TL arasında olan kayısı fiyatları şu anda 15 ile 18 TL arasında devam ediyor. Bir yılın mahsulü olan kayısı 100 yılda bir rastlanan afet sonucunda sıfırlanmasının ardından hiç umulmadık bir fiyat yükselmesi oluştu. Şu anda kayısı fiyatları 15-ile 18 TL arasında olmasına rağmen çok yakın günlerde fiyatların daha yükselmesi beklenmektedir. Fiyatların 25 ile 30 TL seviyesinde duracağını tahmin ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayısı pazarında ürettiği kayısıları getirip pazarda satan Darende Ağılbaşı Mahallesi’nden Ahmet Aslan da, “Kayısımız hep imha oldu. Bir tane kayısımız kalmadı. Çok perişanız. Banka borçlarımız var. Evin ihtiyaçları var. Bu kayısıya emek veriyoruz. Çalışıyoruz, gübre veriyoruz, su veriyoruz, bir kuruş paramız yoktur. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Bize hibe olarak yardım verilmesini istiyoruz. Devletimizden destek bekliyoruz. Dondan önce 1,5- 2 TL arasında değişen fiyatla kayısı satıyorduk. Şimdi aynı kayısıyı 15-18 arası satıyoruz. En iyi kayısı 20 TL'ye de müşteri buluyor” dedi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
DONDAN ZARAR GÖREN KAYISIDAKİ FİYAT YÜKSELİŞİ DURDURULAMIYOR