14 Ağustos 2014 Perşembe, 10:01
EFSANE BAŞKAN SÜLEYMAN SEBA VEFAT ETTİ

Beşiktaş'ın efsane futbolcusu, kaptanı ve başkanı Süleyman Seba, geride Türk sporuna rehber olacak bir hayat ve değerler bırakarak aramızdan ayrıldı.

Tarih yaprakları 5 Nisan 1926'yı gösterdiğinde Sakarya'nın Hendek ilçesinde dünyaya gözlerini açan Seba, Kabataş Erkek Lisesi'nde eğitim hayatını sürdürürken Beşiktaş ile tanışır... Kabataş Lisesi'nin futbol takımında sergilediği başarılı futbol, Beşiktaşlı yöneticilerin gözünden kaçmaz, 1943 yılında soluğu siyah-beyazlı ekibin genç takımında alır. Ve Beşiktaş'a adanan bir hayat başlar... O yıl şampiyonluğa ulaşan genç takımın önemli bir parçası olan ve pazubandı koluna takan Seba, 1945'te A Takım'a terfi ettirilir... Başarılı bir futbolcu olma yolunda ilerleyen Seba, 1946'da Kabataş Erkek Lise'sini bitirir ve babasının isteği üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi Bölümü'ne kaydını yaptırır. Artık bir koltukta iki karpuz taşıma sorumluluğunu üstlenen Seba, 1947 yılında Beşiktaş- AIK maçı ile açılan İnönü Stadı'nda ilk golü atan futbolcu olma şerefine nail olur ve adını tarihe yazdırır...

ZOR GÜNLERDEN ZİRVEYE TAŞIDI

1954 yılında geçirdiği menisküs üzerine 8 sene altında ter döktüğü Beşiktaş formasına 44 gollük bir kariyer ile veda eder... 1963 yılından itibaren yönetici olarak uğruna evlenmeyi dahi reddettiği camiasına yönetici olarak hizmet eder. 1980'li yıllarda ise severek yürüttüğü Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Müdürlüğü'nü Beşiktaş'ın içerisinde bulunduğu kötü şartları gözönüne alarak bırakır ve 1 Nisan 1984'te Mehmet Üstünkaya ile girdiği başkanlık yarışını kazanarak 16 yıl sürecek örnek başkanlığına başlar... Söz konusu dönemde Beşiktaş'a Akaretler Kulüp Binası'nı, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri'ni, BJK Plaza'yı, Yeşilköy, Pendik ve Çilekli Tesisleri'ni kazandıran Seba, Beşiktaş'ı yeşil sahada da başarıdan başarıya koşan bir ekip haline getirir... Seba'nın başkanlığı döneminde Beşiktaş, 5 Lig Şampiyonluğu, 4 Türkiye Kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 2 Başbakanlık Kupası ve 6 TSYD kupası kazanır..

88 YAŞINDA GÖZLERİNİ YUMDU
Türk futbolunun unutulmaz ismi Süleyman Seba, dün akşam saatlerinde Amerikan Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Solunum yollarındaki enfeksiyon sebebiyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) tedavi altına alınan, daha sonra tespit edilen kalın bağırsak kitlesi sebebiyle operasyon geçiren Seba, bir süredir tedavi görüyordu. Seba'nın cenazesi yarın İstanbul'da toprağa verilecek. Beşiktaş Kulübü'nden yapılan açıklamaya göre, efsane başkanın naaşı, Dolmabahçe Camisi'nde Cuma namazına müteakip kılınacak cenaze namazı sonrası Feriköy Mezarlığı'na defnedilecek. Vefatı ile Türk spor kamuoyunu yasa boğan Süleyman Seba için, cenaze namazı öncesi Vodafone Arena'da saat 11.00'de tören düzenlenecek.

7'DEN 70'E TAZİYE MESAJI GÖNDERDİLER

Süleyman Seba'nın vefatı, sonrası devletin zirvesinden tüm spor kulüplerine kadar herkes üzüntüsünü dile getirdi. Başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Süleyman Seba'nın Türk futboluna kattığı değerlerin hatırlatıldığı mesajlarda; Beşiktaş Onursal Başkanı'nın kaybının yarattığı acıya vurgu yapıldı. Seba'nın ölümü sonrası başta Beşiktaş olmak üzere futbol kamuoyunun önde gelen isimleri hastaneye akın ederken, Amerikan Hastanesi'nin önünde toplanan bazı taraftarların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

BEŞİKTAŞLILARIN İÇİNDE YAŞAYACAK
Beşiktaş Kulübü Onursal Başkanı Süleyman Seba'nın vefatı, siyah-beyazlı camiada büyük üzüntü yarattı. Beşiktaş'ın resmi sitesinden yayımladığı başsağlığı mesajında şu ifadelere yer verildi: "Beşiktaşımızın tarihine damgasını vuran, hayatının tamamını siyah-beyaz olarak yaşayan, gönlünde ve aklında sadece Beşiktaş olan, her daim yol göstericimiz ve camiamızın birleştirici unsuru olan, Onursal Başkanımız Süleyman Seba'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Beşiktaşlı duruşunun en önemli temsilcisi Süleyman Seba, bundan böyle gönüllerimizin bir parçası olarak tüm Beşiktaşlıların içinde yaşayacak... Hatıraları ise akıllarımızdan çıkmayacak."

RUHU ŞAD OLSUN

"Süleyman Seba'nın adı, her Beşiktaşlı için gurur duyduğu büyük bir değer olarak hem gönüllerimizin hem de tarihimizin sayfalarına altın harflerle yazıldı. Onursal Başkanımız Süleyman Seba'nın toprağı bol, ruhu şad olsun... Tüm hakkımız kendisine helal olsun... Süleyman Seba'ya Allah'tan rahmet, tüm Beşiktaş camiasına, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz."

TARİHİ VEDA KONUŞMASI
1984-2000 arası Beşiktaş'ın başkanlığını yürüten Seba, siyah-beyazlı camiaya yaşattığı başarılar kadar verdiği mesajlar ile Türk futboluna mütevazılığı ve dürüstlüğü aşılamıştı... "İyi insan olmadan iyi Beşiktaşlı olunmaz" sözü ile tüm futbolseverlere örnek olan Seba, "Şerefli İkincilikler" lafı ile hafızılara kazınmıştı. Seba'nın, görevi bırakırken yaptığı konuşma ise hala kulaklarda çınlıyor: "1984 yılında, ilk defa huzurlarınıza çıktığımda, kongre konuşmamın başında söylemiş olduğum sözleri hatırlatmak istiyorum: Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz. Bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz. Ama herkesi her zaman aldatamazsınız. Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım... 1984 yılında huzurlarınıza hangi heyecan ve duygularla gelmişsem bugün de huzurlarınızda aynı heyecan ve duygularla başım dik, gönlüm rahat ve huzur içerisinde sizlere veda ediyorum!"

İNÖNÜ HATIRASI!

1947 yılında oynanan Beşiktaş-AIK maçı ile açılan İnönü Stadı'nda ilk golü atan isim olan Seba, adını tarihe altın harfler yazdırmıştı. İnşaatı süren Vodafone Arena'da ilk santra vuruşunu da Seba'nın yapması planlanıyordu.

NE DEDiLER?

RIZA ÇALIMBAY: Disiplin deyince aklımıza Süleyman Seba gelirdi. Bundan asla taviz vermezdi, takım içine birlik ve beraberliğe büyük önem verirdi. Onun diğer başkanlardan çok farklı bir tarzı vardı. Diğer başkanlar gibi maddi varlığı çok değildi. Mütevaziydi. Duruşu ve kişiliğiyle Beşiktaş'ı çok ilerilere götürdü.

ALİ ŞEN: Süleyman Ağabey bir yere girdiğinde herkes ceketini iliklerdi..Zengin, iş adamı değildi belki ama çok büyük itibarı vardı. Süleyman Seba iyi insandı, hatta çok iyi insandı. Sadece Beşiktaş'ın değil tüm Türkiye'nin başı sağ olsun.

METİN TEKİN: Süleyman Seba'nın vefatı ile çok önemli bir dönem kapandı. Allah rahmet eylesin. Beşiktaş'ın camiasının başı sağ olsun. Seba'nın dönemi çok önemli bir dönemdi. Çok üzgünüm. Süleyman Seba'yı bir dönem boyunca konuşmak gerekir. 15 yıl beraber çalıştım. En büyük farkı kişiliğiydi"


MUSTAFA DENİZLİ: Herkes tarafından yakından izlenilen, bilinen ve gıpta edilen biriydi. Hem insan olarak hem sporcu olarak hem de başkan olarak. Hangi vasfını saysanız hep ön sıralarda yer alıyor. Böyle bir insanın hayatta olması insanlar için büyük moraldi. Allah başta yakınlarına, Beşiktaş camiasının başı sağolsun. 

SAMET AYBABA: Süleyman Abi, bizim babamızdı. Semtten Akaretler'e doğru çıkarken, kulüpte herkes içeri kaçardı. O ise 'Gel balık yiyelim' derdi. Kavak'a giderdik, cebinden sözleşme çıkartırdı, imzala derdi, imzalardık.

AHMET KAVALCI: Türk futbolunun, Beşiktaş camiasının, herkesin başı sağolsun. Duygularımı nasıl ifade edeceğimi tam bilemiyorum. Onursal başkanımız Süleyman Seba'yı bir iki kelimeyle anlatmak mümkün değil. O Beşiktaş ve Türk futbolunun efsanesidir.

SERDAR BİLGİLİ: Bütün camiamızın başı sağolsun. Ben onun yanında büyümüş, onun oğlu gibi yetiştim. Ben onun çırağıydım. Bende çok hakkı vardı. Hakkın helal etsin bana. Spor dünyasının geldiği bu günlerde onun ahlak ve değerleri, beyefendiliği aranan çok büyük bir özellik. Onu çok arayacağız. Benim dönemimde de ve benden sonraki dönemde de Beşiktaş camiası onu hep aradı
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
EFSANE BAŞKAN SÜLEYMAN SEBA VEFAT ETTİ