13 Aralık 2017 Çarşamba, 22:26
Esnaf ve Sanatkara Rekor Destek
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Erzurum’ da Esnaf ve Sanatkârları Bilgilendirme Toplantısı’nda esnaflarla bir araya geldi.
 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum’ da düzenlenen toplantının kapanış konuşmasını yapan Bakan Tüfenkci, esnafın sosyal dayanışmanın, kardeşliğin, yardımlaşmanın muhafızı olduğunu vurguladı.
 
DERDİMİZ ESNAFIN İŞİNİ, AŞINI BÜYÜTMEK
 
Bakan Tüfenkci, esnaf ve sanatkârlara hem yuvalarının bacası tütsün hem de ekmek kapıları açık kalsın diye sağlanan kredi ve destek sisteminin şimdiye dek görülmemiş boyutlara ulaştığını ifade etti.
 
2002’de sadece 5 bin lira olan esnaf kredilerinin üst limitini 200 bin liraya yükseltildiğini belirten Bakan Tüfenkci, Kasım ayı itibariyle esnaf ve sanatkâra TESKOMB aracılığıyla ya da Halk Bankasından sağlanan destek miktarının 23 milyar lirayı aştığını, bu kredilerden yararlanan esnaf sayısının bugün 450 bin’e yaklaştığını aktardı.
 
Bakan Tüfenkci, esnaf ve sanatkâra Halk Bankası aracılığı ile faizsiz krediler sağladıklarını ifade ederek şöyle devam etti:
 
"Terörden etkilenen esnafımıza sağlanan kredilerden tutun, on binlerce esnaf ve sanatkârımızın faydalandığı 30 bin TL’lik krediye, ustalık esnaf ve sanatkârlara verilen kredilerden, geleneksel mesleklerde faaliyet gösteren esnafımıza sağlanan krediye, KOSGEB’in 50 bin TL’lik kredisinden genç girişimci esnaf ve sanatkârımıza sunulan kredilere kadar birçok faizsiz krediyi esnaf ve sanatkârlarımızın yararına sunduk." 
 
 
ESNAF VE SANATKÂRLAR İÇİN BİLGİ SİSTEMİ 
Bakan Tüfenkci, esnaf ve sanatkarlar ile kefillerinin borçlarını yeniden yapılandırdıklarını anımsatarak, “2011, 2014 ve 2016 yıllarında esnaf ve sanatkarların borçları üç kere yeniden yapılandırıldı. 31 Temmuz 2017 tarihinden önce kredi borcu kooperatif takibine intikal eden esnaf ve sanatkarlara 29 Eylül 2017'ye kadar başvurmaları halinde yeniden yapılandırmadan faydalanma imkanı tanındı. Esnaf ve sanatkarlar için bilgi sistemi oluşturduk.” dedi.
 
Türkiye’deki tüm esnaf ve sanatkârların sicil ve oda kayıtlarını tek bir veri tabanında toplandıklarına işaret eden Bakan Tüfenkci,  Esnaf ve Sanatkârlar Bilgi Sistemi'nin (ESBİS) çok daha hızlı ve sorunsuz bir altyapıyla hizmet sunduğunu aktardı.
 
Bu toplantılar münasebetiyle esnafların duyarlılıklarını ve sorunlarını bilip onların üzerinde çalıştıklarını kaydeden Bakan Tüfenkci konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"29 yaşını doldurmamış genç esnaf ve sanatkârlarımız için, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlarının 75 bin liraya kadar olan kısmını Gelir Vergisinden istisna tuttuk.
Ticari araç yenilemede bir sefere mahsus ulaştırma sektöründeki esnafımızdan ÖTV almadık. Basit usule tabi vergi mükelleflerinin ticari kazançlarının yıllık 8.000 Türk lirasına kadar olan kısmını Gelir Vergisinden müstesna hale getirdik.
Esnaf ve sanatkârları da kapsayan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisini tamamen kaldırdık. Böylece esnaf ve sanatkârların emekli maaşlarında %10 artış gerçekleşti.Vergisini düzenli ödeyen esnaf ve sanatkârlara 5 puanlık indirim sağladık. Geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan ve kaybolmaya yüz tutan meslekleri vergiden muaf tuttuk."
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Esnaf ve Sanatkara Rekor Destek