10 Aralık 2014 Çarşamba, 18:08
İHD MALATYA ŞUBE BAŞKANI SERVET AKBUDAK:
 İnsan Hakları Derneği (İHD) Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, “İnsanın hak araması haktır” dedi. 
İnsan Hakları Günü nedeniyle, dernek binasında dernek yöneticileriyle birlikte yaptığı basın açıklamasında, insan haklarının önemine temas eden İHD Malatya Şube Başkanı Servet Akbudak, “İnsan Hakları Evrensel Bildirge’sinin kabul edilişinin 66. yıl dönümünde Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği İnsan Hakları 365 gün yani her gün İnsan Hakları sloganını benimsedi.
Biz İHD olarak bu yıl İnsan Hakları haftası ana konusu olarak Rojava/Kobani Direnişi, sığınmacılar, İşçi sağlığı ve İş güvenliği Hakkı ile kadına yönelik şiddeti esas aldık.
Zulme karşı direnmek haktır. Arap baharı olarak tanımlanan ve ılımlı İslam projesine uygun siyasal yapıların orta doğuya hakim olması hedefiyle başlayan hareketin son durağı Suriye olmuştur.
Hükümet Sivil Toplum Örgütlerinin denetimi dışında bu sorunu yönetmeye çalışmıştır. Bu kapsamda AFAD ve KIZILAY bünyesinde kurulan 23 AFAD Kampında 220 bin Suriyeli mülteci olumlu sayılabilecek koşularda yaşamını sürdürürken bunların dışında yaklaşık 1 milyon 300 bin Suriyeli kendi imkanları ve halkın dayanışmasıyla kaderlerine terk edilmiştir.
Yaklaşık 100 bin Rojavalı Mülteci Belediyelerin, sivil toplum örgütleri ve halkın yardımlarıyla hayata tutunma mücadelesi vermektedir.
Bu kapsamda Malatya’da AFAD Kampında 8 bin civarında Suriyeli Sığınmacı barınırken yaklaşık 3 binden fazla Kobani ve Rojavalı Mülteci kentimizin muhtelif semtlerinde zor sayılabilecek koşullarda yaşamını sürdürmektedir” ifadelerini kullandı.
“İnsanın hak araması haktır” diyen Akbudak, daha sonra özetle şunları söyledi:
“İşçi ölümleri kaza/ kader değil cinayettir. Sosyal haklar insan haklarıdır. Herkesin işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkı vardır. Sosyal ve ekonomik haklar Birleşmiş Miletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin 21-29 maddelerinde yer almaktadır. BM ekonomik,sosyal ve kültürel haklar uluslar arası sözleşmesi gözden geçirilmiş Avrupa sosyal şartı da ekonomik ve sosyal haklar olarak düzenlenmiştir. BM İLO tarafından kabul edilen “İLO “ sözleşmeleri olarak bilinen sözleşmelerden 155.167,176, ve 187 no’lu sözleşmeleri Türkiye tarafından yürürlüğe konmuş ancak şu ana kadar uygulanmamıştır en son maden sektöründe yaşanan ölümler nedeniyle bu yasaların uygulanması dilendirilmeye başlamıştır.
İşçi Sağlığı İş güvenliği meclisinin raporuna göre son 12 yılda 14 bin55 işçinin işçi sağlığı ve iş güvenliği hakkının ihlali nedeniyle yaşamını yitirmiştir. Nerede ise her gün ortama 4-5 ayda 120 ile 150 arasında işçi hayatını kaybetmektedir.
Soma ve Ermenek Madenlerinde meydana gelen kitlesel ölümler, İstanbul’daki asansör faciası önlenebilir olmasına rağmen özelleştirme ve taşaronlaştırma politikaları sonucunda yaşanmıştır.”
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
İHD MALATYA ŞUBE BAŞKANI SERVET AKBUDAK: