04 Mart 2014 Salı, 14:54
İL GENEL MECLİSİ TOPLANTISI
 Malatya İl Genel Meclisi toplantısında, yaşlı, engelli, kadın ve çocukların kullanımına açılacak “Pembe Otobüs” projesi ile otobüsteki sorunların çözülebileceği belirtilirken, Karakaya Baraj Gölü kenarından sahil yolu açılması istendi.
İl Genel Meclisi Mart ayı ikinci toplantısı İl Özel İdaresi Salonu’nda Naci Şavata başkanlığında gerçekleştirildi. İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Ali Doğan’ın Meclis Divanı’na hitaben yapmış olduğu önergede, engelli ve şehit yakınları ile kadınların ulaşım sorunlarının araştırılması talep edilmesi üzerine, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyon Başkan Nuri Karadaş’ın başkanlığındaki komisyon tarafından araştırma ve inceleme yapılıp rapor hazırlandı.
Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu olarak yapılan araştırma ve inceleme sonucunda, engelli ve şehit yakınları ile kadınların ulaşım sorunları maddeler halinde belirlendi. Komisyon raporu şöyle:
“Toplu taşıma araçlarındaki yoğunluk ilk olarak yolcuların seyahat konforunu etkilemektedir. Özellikle yoğun saatlerde duraklarda uzun süreler beklemek zorunda kalan kadınlar, araca bindiklerinde de ayakta ve sıkışık bir şekilde yolculuk yapmak zorunda kalmaktadırlar. Yolculuk konforu, yolcuların memnuniyetini sağlayacak en önemli etkendir. Kadınlar, ya çok kalabalık araca binmek zorunda kalmakta ya da duraklarda daha az kalabalık araç için bekleyerek aşırı zaman harcamaktadırlar. Duraklarda yürümenin dahi imkânsız olduğu bir ortamda, yolcuların araca binmek için gösterdikleri çaba, insani değerler açısından kabul edilemez hal almaktadır. Buralarda gelen yolcuların sıraya girmesini sağlayacak düzenler kurulabilir. İsteyen yolcu, tercihini bir sonraki araca kullanarak, sırasını bir sonraki yolcuya verebilir. Her ne kadar uzun kuyruklar anlamına gelebileceği düşünülse de, yolcuların geldikleri zamana uygun ezilmeden araca binmeleri sağlanabilir. Duraklardaki yoğunluk, araca binmede üstünlüğü maalesef güce dayalı kılmakta, bu da en çok kadın ve çocukları mağdur etmektedir. Kadınlar ve çocuklar araçlara binememektedir. Toplu taşıma araçlarındaki aşırı yoğunluk zaman ve konfor kaybının yanı sıra güvenlik ve hijyen problemlerine de neden olmaktadır. Kalabalık araçlarda hırsızlık olayları yaşanırken, özellikle kadın ve çocuklar taciz vakalarıyla karşı karşıya kalmaktadırlar. Özellikle kış aylarında bulaşıcı hastalıkların yayılması için en uygun ortamlar olan toplu taşıma araçları toplum sağlığı için de ciddi risk oluşturmaktadır. Toplu taşımada yaşanan bu sorunlar, imkânı olan kadınların özel araçlarını kullanmalarına neden olmakta, bu halde ise kadına toplumda farklı ve itici bakılmaktadır. Kadınların araba kullanması bazı erkekler tarafından onaylanmadığı gibi kadınların araba süremeyeceğini düşünüp trafikte ve toplumda olumsuz davranışlar sergilenmektedirler. Kadınların trafik kurallarına uymaları bazı erkekler tarafından alay konusu olmakta hatta kadınlar yüzünden kaza yapıldığı dahi söylenmektedir. Trafik esnasında kadın sürücülere arabalar ile tacizde bulunmak küfür ya da argo kelimelerle hitap etmek rastlanılan durumlardandır. Dünyada yapılan araştırmalara göre toplu taşıma araçları maalesef taciz olaylarının sıklıkla yaşandığı yerlerdir. Dünyada, kadınlara özel uygulamaların başında, kadınlara özel araç tahsis edilmesi vardır. Unutulmamalıdır ki, kadının sosyal hayat içinde günden güne daha çok yer alması sebebiyle toplu taşıma artık erkekler kadar kadınlar tarafından da kullanılmaktadır. Bu da kadını, toplu taşıma memnuniyetinde önemli bir rol sahibi yapmaktadır. Daha az stresli ve daha çok konforlu bir yolculuk, kadının sosyal hayatta daha verimli olmasını sağlayacaktır. Bu da sadece Yaşlı, Engelli, Kadın ve çocukların kullanımına açılacak “Pembe Otobüs” projesi ile gerçekleştirilebilir.”
Raporla ilgili görüşlerini dile getiren meclis üyelerinden Vahap Altınok, raporun internetten mi çıkarıldığını, “Pembe Otobüs” projesinin hangi ülkede uygulandığını sordu.
CHP Grup Başkanvekili Mustafa Mengüç ise, raporun kutuplaşmaya yol açacağı iddiasıyla ret oyu vereceklerini bildirdi. Rapor oylanarak kabul edildi.
Bu arada, AK Parti Battalgazi ilçesi üyesi Derviş Demirkol’un meclise verdiği önergede, kuzey çevre yolu yerine Karakaya Baraj Gölü kenarından sahil yolu açılmasını istedi. Demirkol, hem istimlak parasının az olacağını hem de yıllar sonrasının ihtiyacına cevap vereceğini savundu.
Yapılan teklifi değerlendirme konuşmalarında kuzey çevre yolunun toplulaştırma ve 18 uygulamasının tamamlandığı, güzergah değişikliği yerine, kuzey çevre yolundan yapılacak bağlantı ile Karakaya Baraj Gölü kenarından sahil yolu açılması teklifi kabul edildi.
Toplantıda ayrıca, Çevre ve Sağlık Komisyonunda görüşülüp rapora bağlanan Kale İlçe Bent köyündeki fosseptik çukuru ile ilgili rapor okunup karara bağlandı
Hekimhan İlçesi Karapınar Köyü içme suyu projesinin tamamlanması için 5 bin TL ödenek aktarılması kabul edildi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
İL GENEL MECLİSİ TOPLANTISI