26 Nisan 2016 Salı, 14:42
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ ŞENER, AÇININ ÖNEMİNE VURGU YAPTI
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ ŞENER, AÇININ ÖNEMİNE VURGU YAPTI
11. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, aşının önemine vurgu yaparak, 13 hastalığa karşı aşılama programı yürütüldüğünü ifade etti. 
11. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Türkiye’de 1985 yılından bu yana yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) kapsamında yapılan çalışmalarla aşı ile önlenebilir hastalıklarda belirgin düşüşler olduğunu söyledi. Şener, “Aşılamanın desteklenmesinin sağlanması için 2005 yılından itibaren yürütülen Aşı Haftası Çalışması bu yıl 24-30 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilmektedir. Bağışıklama yoluyla vücudun enfeksiyon etkenine karşı direncini artırarak korunma sağlayan biyolojik maddelere aşı denir. Hastalık oluşmadan uygulanmış olan aşı sonucu oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır. Yapılan bağışıklama çalışmaları ile çiçek hastalığı tamamen yok edilmiş, tetanoz yönünden yenidoğan tetanozu elimine edilmiş ülkeler arasına girilmiş ve poliomiyelit (çocuk felci) hastalığında ülkemiz Poliodan Arındırılmış Bölge Sertifikası ile belgelendirilmiştir. Aşı takviminde 2005 yılı sonuna kadar yer alan 7 hastalığa karşı yapılan aşılamaya (difteri, boğmaca, tetenoz, çocuk felci, kızamık, Hepatit-B, verem) ek olarak, 2011 yılına kadar olan zaman içerisinde konjuge pnömokok (zatürre) aşısının eklenmesi ve 2012 yılında Hepatit A ve suçiçeği aşısı ile birlikte 13 hastalığa karşı aşılama programı yürütülmektedir” ifadelerine yer verdi.
Şener, aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade etti. Şener, “Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Aşılar sadece çocuklar için değil, kronik hastalığı (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, şeker vb) olan risk grubu kabul edilen erişkinler içinde önemlidir. Kronik hastalığı olanların bağlı olduğu aile hekimine başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmesi gereklidir. Sağlık personelinin ve risk grupları hem kendi hem de çevresinin sağlığı açısından durumlarına uygun olan aşıları olması önem arz ediyor. Malatya Seyahat Sağlığı Hizmeti veren 30 ilden bir tanesi olup Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde yurtdışına çıkacak olan vatandaşlarımıza hastalık açısından danışmanlık hizmeti verilmekte ve seyahat edilecek yere göre uygun aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca hac ve umreye gidecek olan vatandaşlarımıza toplum sağlığı merkezi tarafından aşılar ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Yurtdışına çıkacak vatandaşlarımızın bağışıklığın oluşması için seyahate çıkmadan en az 10 gün önce aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Aşı takviminde yer alan aşılar aile sağlığı merkezlerinde ve Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Grip aşısı, zatürre aşısı ve Hepatit A Aşısı risk gruplarına SGK tarafından ödenmektedir. Ailelerin, çocukluk yaş grubu rutin aşıların yaptırılmasına gereken hassasiyeti göstermesinin geleceğimiz olan çocuklarımızın sağlığı için oldukça önemlidir” ifadelerine yer verdi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ ŞENER, AÇININ ÖNEMİNE VURGU YAPTI