19 Kasım 2015 Perşembe, 17:01
KAYISIDA 88 MİLYON TL HASAR ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Malatya’da kayısıda yaşanan hasarlar nedeniyle kendilerinin de desteği ile 88 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirildiğini söyledi.
Tarım Kredi Kooperatifleri için 'TARSİM farkındalık eğitimi' semineri öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, Malatya’daki destek ödemeleri konusunda bilgiler verdi. Malatya’da tarımsal üretimin ağırlığını kayısının oluşturduğunu ifade eden Güdendi, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yılda yoğun kış şartları ve aşırı soğuklar nedeniyle Malatya’da büyük miktarda kayısı da hasar oluştuğunu anımsattı. Kayısı bahçelerindeki hasarların karşılanması konusunda TARSİM’in 86 milyon TL prim toplamasına rağmen bugüne kadar 88 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdiğini belirten Güvendi, “Bu durum TARSİM’in, dolayısıyla devletin kar amacı gütmediğinin ve amacın çiftçileri korumak ve desteklemek olduğunun bir göstergesidir” diye konuştu.
Malatya sigorta bilincinin yaygınlaştırılması için yoğun gayret gösterdiklerini vurgulayan Güvendi, TKK Malatya Bölge Birliği’nin bitkisel ürün sigortası branşında 2014 yılına göre yüzde 75 oranında bir büyüme göstererek 23 milyon TL tutarına ulaştığını söyledi. Sektördeki 23 şirketin incelendiğinde, Malatya’da 18 bin 831 poliçenin düzenlendiğini belirten Güvendi, 86 Milyon TL tutarındaki prim üretiminde yüzde 27’lik oranın TKK tarafından üretildiğini kaydetti. Tarım Kredi Kooperatiflerinin de katkısıyla TARSİM’in 86 Milyon TL prim topladığını ancak buna rağmen 88 Milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdiklerini söyleyen Güvendi, bunda da kar gütmediklerini ifade etti.
Basın mensuplarının da sorularını yanıtlayan Güvendi, poliçelerle ilgili verdiği bilgilerde Kayısı Dolu Paketinde 10 bin TL teminat için 580 TL prim çıktığını ifade ederek Kayısı Full Pakette ise don teminatının 2 bin 62 TL tuttuğunu kaydetti. Prim tutarlarında yüzde 50 ile 67 arasındaki tutarın devlet desteği olduğunu kaydeden Güvendi, “Ülke şartlarında ve çiftçilerimizin maddi durumu göz önüne alındığında yüksek bir tutara tekabül etmektedir. Sigortalı oranının artması ve çiftçilerin koruma altında kalması adına prim tutarlarının biraz daha düşmesinde fayda görüyoruz. TARSİM’in bu konuyu değerlendirmesi gerekmektedir” diye konuştu.
Üreticilere daha faydalı olma adına Tarım Kredi Kooperatifleri olarak kredi kullanımında düşük faizli devlet destekli kredileri sunduklarını belirten Güvendi, “ TKK’den kredi kullanan bir ortağımız yüzde 50 faiz destekli kredi kullandığında 10 bin TL kredi için yüzde 8’den 800 TL faiz ödemek yerine indirimli faiz oranı ile yüzde 4 oranında yani 400 TL ödemektedir. Bu sayede dolu paketi için prim tutarı 580 TL’den 180 TL’ye, Don paketi ise 2 bin 62 TL’den bin 662 TL’ye düşmektedir” ifadelerini kullandı.
Bu faiz avantajından faydalanılabilmesi için çiftçilerin TKK ortağı olması ve Kooperatiften kredi kullanması gerektiğini dile getiren Güvendi, bu şartların gerçekleşmesi halinde üreticilerin sigorta maliyetlerinin indirimli faiz oranları ile hafifleyeceğini kaydetti.
Eksperlerle ilgili sıkıntıların kendilerine de ulaştığını ifade eden Güvendi, “Hasar tespitinde eksperlerin yoğun bir eğitimden geçirilmesi ve tespit yaptığı ürünü üreticiden daha iyi bilmesi gerekir. Eksperlerin raporları tutarsız olmakta ve komşu iki bahçeye verilen raporlar birbiri ile çelişmektedir. Bunun yanında yanlış raporlar hasar ödemelerini geciktirmekte ve üreticileri mağdur etmektedir.
Ayrıca hasar tutarının hesabında muafiyet ve müşterek sigorta sigortacılığın temelinde olan, üreticiyi de sisteme katan ve primlerin yüksek çıkmasını engelleyen bir argümandır. Ancak meyve sigortalarında çok yüksek oranların biraz aşağı indirilmesi mağduriyetleri giderecektir.” şeklinde konuştu.
Gübre ve yemde KDV’nin kaldırılması durumunda bu durumun tarım kesimine ciddi ivme kazandıracağını düşündüğünü belirten Güvendi konuşmasın şöyle sürdürdü:
“KDV’nin kaldırılmasıyla yemde 1 milyar TL, gübrede 1 milyar TL olmak üzere toplamda 2 milyar TL çiftçinin cebinde kalacak. Türkiye genelinde 1 milyon 54 bin çiftçi ortağımızdan bize gelen olumlu yansımalara baktığımızda, alınan kararın ne kadar doğru olduğunu ve tarım kesimine adeta doping etkisi yapacağını gösteriyor. Bu kararın alınmasına büyük destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza ve Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na teşekkür ediyoruz”
Türkiye’deki üreticilerin döviz kurundaki artıştan etkilenmeme gibi ihtimalinin bulunmadığını da kaydeden Güvendi, “Mazotta dünya fiyatları aşağıya geldiği için artış dengelendi, çiftçi hissetmedi. Gübrede dünya fiyatlarında gerileme ise söz konusu değil. Geçen seneye göre dolar cinsinden yüzde 34 artış meydana geldi. Bu da fiyatlara yüzde 34 değil de, mazottaki düşüşten dolayı yüzde 30 gibi yansıma ihtimali var. Ancak biz KDV’de indirim beklerken hükümetin hem gübrede hem de yemde KDV’yi kaldırıyor olması ciddi oranda girdi maliyetlerini azaltacaktır. Bu da nihai tüketici yani halkımızın sofrasına ucuzluk olarak yansıyacaktır” diye konuştu
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
KAYISIDA 88 MİLYON TL HASAR ÖDEMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ