11 Eylül 2014 Perşembe, 11:30
KAYISIDA FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANIYOR
Malatya’nın dünyaca meşhur kuru kayısısında fiyat ateşinin gittikçe düşmeye başladığı bildirildi. 
Mart ayı sonunda yaşanan zirai don nedeniyle yüzde 95 civarında ürün kaybına uğrayan kayısı fiyatı, birkaç kat artmıştı. 30 Mart 2014’den önce birinci kalite kuru kayısının kilosu toptan 5-6 TL’ye giderken, zirai dondan dolayı birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 20-25 TL’ye kadar yükselmişti.
Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi Kaya Doğan, kuru kayısı fiyatının zirveden biraz inmeye başladığını ifade ederek, kilo fiyatının 3-4 TL düştüğünü söyledi. Doğan, “17-18 TL’ye satılan kuru kayısı bugün 14-15 TL’ye satılıyor” dedi. Kaya Doğan, fiyat yüksekliği nedeniyle, esnaf ve ihracatçının satışta zorlandığını vurguladı.
Ağustos ayı ile birlikte başlayan yeni dönem kuru kayısı ihracatı hakkında bilgi veren Doğan, geçtiğimiz yılın Ağustos ayında 9 bin 643 ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini, karşılığında 29 milyon 394 bin 468 Dolar döviz girdisi sağlanırken, bu yılın Ağustos ayında ise 4 bin 504 ton kuru kayısı ihracatı yapıldığını , karşılığında ise 30 milyon 443 bin 112 Dolar döviz girdisi sağlandığını hatırlattı.
Doğan, bu yılın Ağustos ayında, geçen yılın Ağustos ayına göre ihracat miktarında yüzde 50 azalma olmasının zirai dondan kaynaklandığını belirterek, bu yıl ürünün yüzde 95’i zirai dondan dolayı yandığını, ürün çok az olunca fiyatlar birkaç kat yükseldiğini, maddi olarak ülkemize giren döviz miktarı aynı olduğunu vurguladı.
30 Mart 2014 öncesinde bir kilo birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 5-6 TL iken, zirai dondan dolayı birinci kalite kuru kayısının toptan fiyatı 20-25 TL’ye çıkmıştı. Bu yıl Mart ayı sonunda yaşanan zirai don nedeniyle kayısı çiçekleri yüzde 95 zarar görmüş, 40 bin ton civarında yaş kayısı rekoltesinin tahmin edildiği Malatya’da, ürün azlığı nedeniyle fiyat ise birkaç kat artmıştı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
KAYISIDA FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANIYOR