29 Haziran 2017 Perşembe, 13:58
Kurmay Subaylarına Dikkat Et
Darbe girişimi gecesinde Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı olarak görev yapan ve şu anda Gaziantep Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halil İbrahim Ergin, Malatya'da görülen davaya tanık olarak SEGBİS ile katıldı. Ergin, 15 Temmuz gecesi Ankara'dan Hakkari'deki Otluca kışlasından 2 adet kobra helikopterin istendiğini iddia etti. 
15 Temmuz günü saat 19.00 sıralarında hava sahasının kapatılması haberinin kendisine iletildiğini belirten Halil İbrahim Ergin, sonrasında dönemin 2. Ordu Kurmay Başkanı Avni Angun’u arayarak hava sahasının kapatıldığı bilgisinin olup olmadığını sorduğunu söyledi. Angun’un kendisine bilgisinin olmadığını ve araştıracağını belirttiğini ifade eden Ergin, “Ben de dönemin Van Asayiş Kolordu Komutanı İsmail Metin Temel’in Hakkari’nin Esendere ilçesinde olduğunu ve oradan aldırmamız gerektiğini ilettim. Kendisi de bana ilgileneceğini söyledi” diye konuştu.

“Kurmay subaylarına dikkat et”
Gece yarısı saat 01.29’da Avni Angun’un kendisini arayarak Hakkari Otluca’daki kışlasında askerlerin çıkıp çıkmadığını sorduğunu belirten Ergin, kendisinin de askerlerin birlikten çıkmadığını söylediğini ifade etti. Angun’un daha sonra kendisine “Tekrar araştır, özellikle kurmay subaylara dikkat et” dediğini ileri süren Ergin, bunun üzerine konuyu yeniden araştırdığını söyledi.
Saat 02.06’da dönemin kurmay başkanı Angun’un yeniden kendisini aradığını belirten Ergin, “Ben de Angun’a araştırdığımızı ve birliğin çıkmadığını söyledim” dedi.

Darbeciler 2 helikopteri Ankara’ya istemiş
Tanık olarak ifade veren Ergin, darbe girişimi gecesi Ankara’da Genelkurmay Başkanlığındaki darbeci askerlerin Hakkari Otluca Dağ ve Komando Tugay Komutanlığında kobra helikopterlerin pilotlarını aradığını ve Ankara’ya gelmelerini istediğini öğrendiğini belirterek, “Bunun üzerine ben kesinlikle helikopterlerin kalkmayacağı talimatı verdim. Bu hususu kolordu komutanlığı ve ordu komutanlığını arayarak bilgi vermek istedim fakat o gece defalarca aramama rağmen beni emir astsubayı komutanla beni görüştürmedi” ifadelerine yer verdi.
Sonrasında Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ile telefonla görüştüğünü ifade eden Ergin, “Kendisine Ankara’dan pilotların arandıklarını ve 2 adet kobra helikopterinin istediğini ve buna müsaade etmediğimi ve ordu komutanına bilgi vermesini istedim. Bundan sonra saat 05.45’de Mit Daire Başkanı ve yardımcısı ile makamında otururken Şemdinli Tugay Komutanı beni aradı ve üs bölgesine saldırı olduğunu, 1 askerin yaralandığını ve acilen İnsansız Hava Aracı'na (İHA) ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ben de Kurmay Başkanımız Avni Angun’u arayarak bu hususu kendilerine ilettim. Kendisine de ilgileneceğini bana iletti” diye konuştu.
Ergin, ayrıca bütün görüşmelerinin güvenlik kamera ve askeri hat ile sabit olduğunu da söyledi.

Belediyeler müdahil oldu
Bu arada Malatya Büyükşehir ve Yeşilyurt Belediyesinin davaya müdahil olma talepleri oy birliği ile kabul edildi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Kurmay Subaylarına Dikkat Et