06 Mayıs 2017 Cumartesi, 16:11
Malatya Üslerin Merkezi Olacak
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde Toplum Gönüllüleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Bakan Tüfenkci toplantıda, Malatya’ya dair son gelişmeleri paylaştı. 
Kuzey Çevre Yolu için ihalenin tamamlandığını ve ilk kazmanın vurulduğunu aktaran Bakan Tüfenkci, “Allah’a hamdolsun Malatya’da bu dönem içerisinde birçok şeyi sizlerin desteğiyle başardık. Şehrimizde Kuzey Çevre Yolu’nun ihalesini yaptık ve Akçadağ’ın karşısında 50 metre içeride çalışmalar başladı, yol devam ediyor. İnşallah belirtilen süre içerisinde de yolumuzu tamamlayacağız” şeklinde konuştu.
“Şehrin çehresi değişecek”
23 cazibe merkezi arasında Malatya'nın çok farklı bir konumda olduğunu ifade eden Bakan Tüfenkci, şöyle devam etti:
“Biz Malatya’yı büyütmek zorundayız. Malatyalı gençlerimize iş, aş bulmak zorundayız. Çünkü biz biliyoruz ki Malatya büyürse herkes büyür. Bu doğrultuda 23 cazibe merkezi arasında Malatya’nın çok farklı bir yerde olduğunu biliyoruz ve baktığımız zaman Malatya’ya olan talebin Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan hemen sonra 3. sırada geldiğini görüyoruz. Bu Malatya için büyük bir fırsat olacak ve yakın zamanda Kalkınma Bakanlığımız da desteklenen projeleri açıklayacak. Desteklenen projeler hayata geçtiği takdirde ise Malatya’nın çehresinin değişmeye başladığını göreceksiniz.”
6. bölge teşvik vurgusu
Konuşmasının devamında organize sanayi bölgesinde yaşanan kamulaştırma sorununa değinen Bakan Tüfenkci, “Para gönderilmediği için kamulaştırma noktasında herhangi bir ilerleme yaşanmıyordu. Çok şükür bu sorunu da çözdük ve bir takvime bağladık. Artık hem kamulaştırma hızlı bir şekilde yapılıyor hem de isteyene şu anda arsa tahsis edilebiliyor” dedi. Malatya organize sanayi bölgesinde yatırım yapanların 6. Bölge Teşviklerinden yararlandığına da dikkati çeken Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:
“Malatya organize sanayide yatırım yapanlar 6. Bölge Teşviklerinden yararlanıyor. Malatya 4. Teşvik Bölgesindeydi. Organizede yatırım yaparsanız 5’teydi. Ama şimdi 6. Bölge Teşviklerinden yararlanıyor. Yani Urfa neyse Şırnak neyse Hakkari neyse Malatya da aynı teşviklerden yararlanıyor. Şimdi bir şey daha getireceğiz ve inşallah bütün bu illeri enerji teşviklerinden de daha güçlü bir şekilde faydalandıracağız. Bu ne demek, Malatya’ya ilgiyi daha da artırmış olacağız ve burada üretim yapanların rekabet şansını daha da artırmış olacağız.”
Malatya lojistik üs oluyor
Bakan Tüfenkci kamuoyunda akıbeti merakla takip edilen vagon onarım fabrikasına dair de son bilgileri paylaştı. Fabrikaya ciddi talepler olduğunu vurgulayan Bakan Tüfenkci, “Biz vagon onarım fabrikasını ‘lojistik merkez yapalım’ diye ifade etmiştik. Bununla ilgili biz belediyelerimiz, ticaret ve sanayi odamız ile diğer paydaşlarla çalıştaylarımızı bir yandan yaparken fabrikaya ilişkin yeni yeni talepler ortaya çıktı. Bunlardan birisi de şu anda Sakarya’da üretim yapan bir firma Malatya’da üretim yapmak üzere talepte bulunuyor. Firmanın bu taleple ilgili cazibe merkezi kapsamında müracaatı var. Yine Kızılay Genel Başkanımız, hemşehrimiz Kerem Kınık kardeşimizle bir görüşme gerçekleştirdik. Kendileri Malatya’ya geldiler ve fabrikayı gezdiler. Netice itibariyle orada prefabrik bir fabrikanın temelini atmak istediklerini dile getirdiler. Bu sadece sıradan bir prefabrik fabrika olmayacak. Aynı zamanda Kızılay’ın afet lojistik merkezinin de buraya taşınması söz konusu ve Ortadoğu’ya Malatya’dan sevkiyatlar yapılacak. Dolayısıyla bu proje hem Malatya’nın lojistik köy projesine önemli bir katkı sağlayacak hem de yaklaşık 2 bin kişilik istihdam, üretim ve yan sanayisiyle birlikte şehre ciddi bir katkı sağlayacak. Ama aynı zamanda Malatya’yı lojistikte bir üs haline getirecek önemli bir proje. Bizler de bu konuda her türlü desteği veriyoruz” diye konuştu.
Toplantıya ev sahipliği yapan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’ta Malatya’nın son yıllarda ticari ve sosyal alt yapısı ile güçlenen bir şehir olduğunu belirterek “Malatya’da güzel bir birliktelik ve beraberlik var. Malatya huzur ve istikrar şehri.Huzurlu ve istikrarlı olduğu içinde her geçen gün büyüyen gelişen bir kent” diye konuştu.
Malatya’da ticaret ve sanayi odası olarak yaptıkları en önemli işlerden birisinin 3.Organize Sanayi bölgesi olduğunu ifade eden Erkoç, “Sayın bakanımızın da desteğini alarak 3.OSB’yi hayata geçirdik. Yine besi ihtisas organize sanayi bölgesi ile ilgili girişimler tamamlandı. Ayrıca Akçadağ ihtisas mermer OSB içinde son noktaya geldik” ifadelerine yer verdi.
2017 yılının ilk 4 aylık zaman diliminde Malatya’da 262 şirketin açıldığını bunun karşılığında ise 60 şirketin kapandığını belirten Erkoç, “Demek ki Malatya ticari olarak iyi bir yerde. Ama sıkıntılarımız yok mu? Var. Sayın bakanımızın huzurunda bir kere daha ifade etmek istiyorum. Sicil Affı ve kredi garanti fonunun 250 milyar TL’ye çıkartılması piyasayı ciddi anlamda rahatlattı” diye konuştu.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Malatya Üslerin Merkezi Olacak