10 Kasım 2017 Cuma, 04:30
Malatya’da Festival Coşkusu
Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali “Kırmızı Halı” geçişi ile başladı. Birçok ünlü ismin katıldığı açılış gecesinde Türk sinemasına büyük emekler veren isimlere onur ödülü verildi. 
Malatya Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde bu yıl 7’ncisi düzenlenen Malatya Uluslararası Film Festivali coşkusu başladı. 16 Kasım’a kadar sürecek olan festivalin açılışı her yıl olduğu gibi “Kırmızı Halı” geçişiyle başladı. Yeni Nikah Sarayında gerçekleşen festival açılışında konuklar kırmızı halıdan geçerek salona girdi.
Sinema dünyasından birçok ismin konuk olduğu festivale, Malatya Valisi Ali Kaban, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile çok sayıda davetli katıldı.
Sunuculuğunu oyuncu Serhat Kılıç'ın yaptığı festivalin açılış konuşmasını Film Festivalinin Direktörü Suat Köçer yaptı. Köçer’in ardından söz alan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, 1 yıl aradan sonra düzenlenen festivalin şehre renk katacağını belirterek “Malatya medeniyetler kentidir. Tarihi 7 bin yıl öncesine dayanmaktadır ve çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Yetiştirdiği çok sayıda değerleri de var. Malatya Uluslararası Film Festivali kentimiz için gelecek vaat eden önemli bir etkinlik. İlerleyen süreçte festivalimizin iddialı festivaller arasına gireceğinden de hiçbir şüphemiz yok” şeklinde konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise kültüre ve sanatçıya sahip çıkacaklarını belirterek “Etnik, kimlik ayrımı yapmaksızın tüm vatandaşlarımıza, coğrafyamıza, vatanımıza, bayrağımıza, ezanımıza sahip çıkacağız ve inşallah siz sanatçı dostlarımızla bütün dünyaya Türkiye'nin birliği ve beraberliği için yürüdüğümüzü göstereceğiz. Milli olmak, yerli olmak; vatanına, devletine, bayrağına, sanatına, sanatçısına, sahip çıkmakla olur. Bu vesileyle inşallah 7’ncisini kutladığımız Malatya Film Festivali 77. senelerine kadar devam eder” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Festival Onursal Başkanı ve Malatya Valisi Ali Kaban, bu yıl 7'ncisi düzenlenen festivalinin henüz genç bir festival olduğunu ifade ederek festivalin bugünlere gelmesinden dolayı emeği geçenleri saygıyla andıklarını söyledi. Vali Kaban, Malatya Film Festivalinin mimarı olan eski Vali Ali Ulvi Saran adına da bundan sonra “Ali Ulvi Saran Valilik Ödülü” olarak bir ödül planlaması yaptıklarını kaydetti.
Protokol konuşmalarının ardından bu yıl festivalde yarışacak ulusal ve kısa metrajlı filmlerin tanıtımı gerçekleştirildi. Daha sonra bu yılki festivalde ‘Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ Busan Uluslararası Film Festivali ortak kurucusu ve Başkanı Güney Koreli Kim Dong-Ho'ya verildi.
Ödülünü alan Ho, burada yaptığı konuşmada köklü bir tarihi olan Malatya'da böylesine önemli bir film festivalinin düzenleniyor olmasından mutluluk duyduğunu ifade ederek “Bu yıl Türkiye ve Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin başlamasının 60. yıl dönümü olması, bu ödülü daha anlamlı kılmakta ve beni derinden etkilemektedir. 60 yıl önce Kore Savaşında yardım eden Türk Devleti ve halkına daima minnet duymaktayım. Bu yüzden Kore halkı ile Türk halkı arasında kardeşlikten de öte bir hususiyet bulunmaktadır” dedi.
Festivalde daha sonra “Onur Ödülleri” takdimine geçildi. Rol aldığı pek çok önemli filmle hafızalara kazınan, usta oyuncu Halil Ergün, seslendirdiği unutulmaz şarkılarla Yeşilçam’a renk katan Belkıs Özener, duruşu ve filmleriyle Türk sinemasında kendine özgü bir yer edinen Mesut Uçakan ile Tunuslu ünlü yönetmen Nacer Khemir’e onur ödülleri verildi.
Ödülünü alan Mesut Uçakan, “Çok sıkıntılar çektik, çok acılar yaşadık, çok ötelendik, horlandık ama şimdi gün geldi, uluslararası bir festivalde onur ödülü takdim edildi. Demek ki onurlu şeyler yapmışız, onu takdir eden bir halk var. Burada bana ödül verilmesini ciddi manada Türk sineması adına hakikaten önemli bir kapı aralaması olarak bakıyorum” ifadesini kullandı.
Tunuslu yönetmen Nacer Khemir ise ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada “17 yıl önce İstanbul'da bir arkadaş 'Senin filmlerinin neye yaradığını sana göstereceğim' demişti. Beni bir okula götürdü ve burada Arapçayı benim filmim ile öğretiyorlardı. Gördüm ki Fransa'da, İspanya'da her yerde filmim Arapça öğretimi için kullanılmaktaydı. Arapça öğretilmesi için ben film yapmamıştım, filmi yaptığımızda ne işe yarayacağını bilemiyoruz. Ama film bittikten sonra anlıyoruz ki filmimiz kalpleri birbirine yaklaştırıyor” şeklinde konuştu.
Yine ödülünü sinema oyuncusu Meral Orhonsay'ın elinden alan emektar sinema oyuncusu Halil Ergün, “Bir ömrü seçtiğiniz ve sevdiğiniz uğraşta geçirmek ve o meslekte belirli izler bırakmak ve yıllar geçtikçe ömrünüzün sonuna kadar hatırlanmak ve ödüllendirilmek daha ne olsun. Çok teşekkür ediyorum” dedi.
Son olarak onur ödülünü jüri başkanı ünlü oyuncu Hülya Koçyiğit'in elinden alan Belkıs Özener de böyle bir ödül almaktan dolayı onur duyduğunu belirterek festival komitesine teşekkür etti. Gece Belkıs Özener’in seslendirdiği şarkılar ile sona erdi.
Hafta boyunca birçok etkinliğin gerçekleştirileceği festival 16 Kasım'da düzenlenecek ödül töreni ile son bulacak.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
Malatya’da Festival Coşkusu