30 Ağustos 2014 Cumartesi, 17:12
MALATYA’DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU
 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. Yıl dönümü Malatya’da düzenlenen törenle coşku içinde kutlandı. 
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni Malatya’da İstasyon Caddesi üzerinde Abdullah Gül Parkı’nın yanında gerçekleştirildi.
Tören, Vali Vasip Şahin, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Mehmet Akyürek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın tören aracı ile kutlamaya katılanların bayramını tebrik etmesi ile başladı.
İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşmayı 2. Ordu Komutanlığında görevli Albay Fatih Özkurt yaptı. Albay Özkurt, “Bugün Ebedi Başkomutanımız Gazi Mustafa kemal Atatürk’ün önderliğinde, milletin bağrından çıkan kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin, yine milletimizle el ele gerçekleştirdiği en büyük zaferin, 30 Austos Zafer Bayramı’nın 92’nci yıl dönümüdür. Bu bayramı haklı bir gurur ve sevinç içinde kutlarken, sizleri Türk Silahlı Kuvvetleri adına saygıyla selamlıyorum. Toplumlar geleceklerine yön verirken her zaman geçmişlerine bakma ihtiyacı duymuşlardır. Tarihçiler de gelecek kuşaklara daha önce yaşanmış durumlarda nasıl davranmak gerektiğini göstermek ve zamanın akışı içinde hangi noktada yer aldıklarını dolayısıyla da önlerinde nasıl bir geleceğin uzanıyor olabileceğini anlamak amacında olmuşlardır. 30 Ağustos Zaferi Türk yurdunun bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek, özgürlük ve bağımsızlığımızı yok etmek isteyen düşmanın ve ona destek verenlerin dize getiriliş destanıdır. Türk milletinin bağımsızlık düşüncesinin bir anıtı alan bu zafer, Türk ordusunun kahramanlığının, yüksek kudret ve kabiliyetinin bir göstergesi olmakla kalmamış, milli birlik ve beraberliğin zaferlerin kazanılmasında ne kadar büyük bir güç olduğunu da ortaya koymuştur. Atatürk 30 Ağustos 1922’de kazanılan Büyük Zaferi, 1924 yılında Dumlupınar’da yaptığı konuşmada şöyle anlatıyor; ‘Efendiler, Afyonkarahisar-Dumlupınar Meydan Savaşı ve onun son safhası olan 30 Ağustos Zaferi, Türk Tarihinin en önemli dönüm noktasını oluşturur. Ulusal tarihimiz çok büyük ve çok parlak zaferlerle doludur. Fakat Türk, milletinin burada kazandığı zafer kadar kesin sonuçlu, yalnız bizim tarihimize değil, dünya tarihine yeni bir akım vermekte kesin etkili bir meydan savaşı hatırlamıyorum. Hiç şüphe etmemelidir ki Yeni Türk Devletinin, Genç Türk Cumhuriyeti’nin temeli burada sağlamlaştırıldı, sonsuz hayatı burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanlar, burada gökyüzüne uçan şehit ruhları devlet ve cumhuriyetimizin sonsuz koruyucularıdır.’ Bin bir yokluk ve yoksulluğun hakim olduğu milli mücadele döneminde, büyük bir cesaret ve kahramanlıkla düşman karşısında dimdik ayakta duran şanlı Türk ordusu, bugün de aynı inanç ve kararlılıkla, ebedi başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde ve milletimizin emrinde, vatanımızın ve milletimizin birlik ve bütünlüğü uğruna kendisine verilecek her görevi yapma azminde, kudret ve kabiliyetindedir” şeklinde konuştu.
“BİZ BİZE İSTİKLAL BIRAKTINIZ, BİZ DAHA MUTLU YARINLAR BIRAKACAĞIZ”
Albay Fatih Özkurt konuşmasını şöyle sürdürdü, “Ulu Önder, Ebedi Başkomutan Atatürk; değişmeyen şu mesajın hiç hafızalarımızda çıkmayacaktır; ‘Zaferleri ve mazisi insanlık tarihi ile başlayan, her zaman zaferle beraber medeniyet nurları taşıyan Kahraman Türk Ordusu…memleketini bu en buhranlı ve müşkül anlarda, zulümden, felaket ve musibetlerden ve düşman istilasından nasıl korumuş ve kurtarmış isen, cumhuriyetin bugünkü feyizli devrinde de vazifeni aynı bağlılıkla yapacağına hiç şüphem yoktur.’ Türk Silahlı Kuvvetlerinin Ebedi Başkomutanı Ulu Önder Atatürk; büyük zaferin 92’nci yıldönümünde Türk Silahlı Kuvvetleri; senin ‘En büyük eserim’ dediğin çağdaş, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyetinin sonsuza dek koruyucusu, ilke ve devrimlerinin savunucusu olma görevini; hiçbir etkiye kapılmaksızın ve hiçbir şeyden yılmaksızın, azim, inanç, gurur ve onurla sürdürmeye devam edecektir. Cumhuriyetin temelini kemikleriyle oluşturan, ona kanlarıyla can veren İstiklal Harbinin kahraman şehitlerini ve gazilerini, minnetle, şükranla anıyoruz. Uyu Önder Atatürk, O’nun silah arkadaşları ve vatanın dört bucağından cephelere koşmuş ve halen bu vatan için kanlarını, canlarını feda eden memleketin soylu evlatları, aziz şehitlerimiz; ruhlarınız şad olsun. Siz bize istiklal bıraktınız. Biz gelecek nesiller için daha çağdaş, daha aydınlık, daha güçlü bir Türkiye, daha mutlu yarınlar bırakacağız. 30 Ağustos Zafer Bayramı, hepimize kutlu olsun.”
Törende Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Kardelen Gönülcan ve Egemen Doğu Kızılaslan tarafından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.
Geçiş töreni 2. Ordu Bölge Bando Takımının eşliğinde gerçekleştirilirken, tören geçişi sırasıyla Malatya’daki askeri birliklerin sanacakları, askeri birlikler ve askeri araçların geçişi yanında, İl Jandarma Komutanlarının araçları da yer aldı. Tören esnasında Kara Havacılık Alay Komutanlığı’na ait helikopterler ile gösteri uçuşu yapıldı. Törende Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’da yer aldı.
Törende eski otomobiller de geçiş yaptılar ve ilgi çektiler.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
MALATYA’DA ZAFER BAYRAMI COŞKUSU