08 Aralık 2015 Salı, 17:02
MESOB 2015 YILI BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) 2015 yılı Başkanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Esnaf Sarayı Toplantı Salonu’nda MESOB Başkanı Şevket Keskin’in başkanlığında yapılan toplantıya aynı zamanda Ağaç Sanatkarları Odası Başkanı olan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ile MESOB7a bağlı esnaf ve sanatkar odaları başkanları katıldılar.

Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının basına açık bölümündeki açılış konuşması yapan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Bizim esnaf camiası olarak yaptığımız açık. Bütün oda başkanlarımızla, bütün yönetimlerimizle esnafımızın, basınımızın ve Malatya kamuoyunun  karşısında açık bir şekilde, dilimizin döndüğü kadar, gücümüzün yettiği kadar hem Malatya için, hem esnafımız için mücadele  etmeyi Cenab-ı Allah bizlere nasip etti, bizde sizlerden aldığımız destek ve güçlü  ve yerel basınımızın ve esnafımızın bize verdiği destek ile hem Malatya genelinde, hem de Türkiye genelinde görevimizi icra etmeye çalışıyoruz” dedi.

 

“TÜFENKCİ’NİN BAŞARISI, MALATYA’NIN BAŞARISI OLACAKTIR”

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci’nin 64. Hükümette Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak görevlendirilmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve başbakan Ahmet Davutoğlu’na teşekkür eden Keskin, “19 yıl sonra, özelliklede AK Parti döneminde 12 yıl sonra Malatya’ya verilen bakanlıktan dolayı Malatya’mız ve esnafımız adına sayın cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza çok teşekkür ediyorum. Bu Malatya’nın bir özlemiydi, bu özlemi giderdiler. Gümrük ve Ticaret Bakanlığının ayrı bir özelliği var; esnaf ve sanatkar camiasının bağlı olduğu bir bakanlık. Bizim bugüne kadar çözemediğimiz, zorlandığımız konuları İnşallah Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci ile birlikte çözeceğimize ben yürekten inanıyorum. Önemli olan Malatya’da birlik ve beraberliği sağlamaktır. Eğer birlik ve beraberliği Malatya’nın tümü sağlarsa bu Malatya’nın başarısı olacak. Eğer gerçekten bakanımıza sahip çıkarsak yine Malatya başarılı olacak. Eğer bakanımız başarıl olarsa milletvekillerimiz başarılı olacak” dedi.

 

“ESNAF TANIMI YENİDEN DÜZENLENMELİ”

Esnaf ve sanatkar camiasının yeni dönemde gerçekleşmesini beklediği konulara değinen Keskin, “küçük esnaf ve sanatkar camiasının bu dönemde ki beklentilerinden birisi özellikle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Esnaf kimdir, esnaf nedir, sermayesi nedir, esnafın nereye bağlı olması lazım? Bu ayrımın mutlaka 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu değiştirilerek esnaf tanımının yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.

 

“SİCİL AFFI İLE İLGİLİ SIKINTILAR ÇÖZÜLMELİ”

Çek ve senetler için daha önce yapılan sicil affına bankaların uymadığını, esnaf ve sanatkar kesiminin kredi çekerken halen önemli sıkıntılar çektiğini anlatan Keskin, “Son dönemde 3’kez sicil affı çıkartıldı. Ama ne yazık ki bankalar buna uymadılar ve halen uymamaya devam ediyorlar. Sicil affı ile ilgili sıkıntıyı bu dönem mutlaka bir sonuca ulaştırmamız ve esnafımızın krediye ulaşımındaki bu önemli sıkıntıyı çözmemiz gerekiyor” diye konuştu.

 Keskin, “Kayıt sırasında Ustalık Belgesi artık istenmiyor. Bu konunun üzerine belediyelerin düşmesi lazım. Perakende Yasası düzenlendiğinde 21. Maddeye baktığınız zaman esnaf odaları ile Ticaret ve Sanayi Odalarının kanunun hiçbir farkı yoktur” dedi.

 

“PAZAR RUHSATI TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDE ÇIKTI”

Kendisinin “Pazar ruhsatı kaldırılacak” dediği zaman pek çok kişinin buna inanmadığını hatırlatan MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Ben ‘Pazar ruhsatı kaldırılacak’ dediğimi zaman, birçok insan güldü, basında da bizi eleştirdiler. Ama hamd olsun,  o zamanda söylemiştim, ‘Pazar Ruhsatını Türkiye’nin gündeminden kaldıracağız’ diye.  Bugün Pazar Ruhsatı Türkiye’nin gündeminde kaldırıldı. Bunun kaldırılmasında Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin girişimi ve katkısı büyüktür. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kaydetti.

 

“ESNAF İÇİN BİN DÖNÜMLÜK SANAYİ SİTESİ İSTİYORUZ”

Esnaf ve sanatkarların sorun ve taleplerinin yanında Malatya’nın da sorun ve taleplerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ve ilgili tüm bakanlara dosyalar halinde, gerekse de sözlü olarak sürekli olarak aktarıldığını belirten Keskin, “Malatya esnaf ve sanatkar camiası için küçük bir organize sanayi bölgesi şart olmuştur. Artık mevcut sanayi sitelerimiz Malatya’nın ihtiyacını karşılayamaz durumda. Mevcut sanayi sitelerimiz, yapıldığı dönemin şartlarına göre yapılmış ve bugün artık ihtiyaca cevap veremeyecek durumdadır.  Bakırcılar Çarşısı, dökülmüştü, ellerine sağlık Büyükşehir belediye Başkanımız Ahmet Çakır, yeniden onarımdan geçirdi. Büyükşehir belediye Başkanımız Ahmet Çakır’ın  büyükşehir planlamasında esnaf ve sanatkarın talebi olan bin dönümlük bir alanı ayırması Malatya için şart olmuştur ve bu artık bir ihtiyaçtır” diye konuştu.

 

“50 BİN TL TUTARINDA CAN SUYU KREDİSİNE İHTİYAÇ VAR”

  Esnaf ve sanatkarların kredi ihtiyacını Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığı ile aldığını ve isteyen her esnafın şartları tutması halinde bu krediden yararlandığını belirten Keskin,  “Esnaf ve sanatkar camiası olarak, Kredi kefalet Kooperatifi’nin dışında 50 bin TL tutarında 1 yıl ödemesiz, 4 yıl vadeli faizsiz bir kredi istiyoruz. Esnaf ve sanatkarın 2023 yılına daha iyi hazırlanması için böyle bir can suyuna ihtiyacımız var” diye konuştu.

 

“ŞOFÖR ESNAFIMIZA ÖTV’SİZ ARAÇ İMKANI VERİLECEK”

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 7 Haziran ve 1 Kasım seçim bildirisinde şoför esnafına ÖTV’siz ticari araç verme sözünün bulunduğunu hatırlatan Keskin, “Malatya Şoförler ve Otomobilciler Odası’nın 2 yıl önceki son genel kurulunda ‘ÖTV’siz araç’ diye vaatte bulunmuş ve bu konuyu dile getirmiştim. Şoför esnafımıza, ‘Size ÖTV’siz, KDV’siz ticari araç almak için elimden geleni yapacağım’ diye. Konuyu sürekli gündemde tuttum ve verdiğimiz her dosyada gündem getirdim. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, bunun müjdesini 7 Haziran ve 1 Kasım seçim programlarında verdi. Bir kereye mahsus olmak üzere şoför esnafımıza ÖTV’siz ve yarı KDV’li ticari amaçla çalışan araç imkanı verilecek.  Sayın başbakanımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

 

“YÜZDE 10 KESİNTİ TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİNDEN ÇIKACAK”

Emekli esnafın ve sanatkarın çalışması halinde maaşından yapılan yüzde 10 sosyal destek primi kesintisinin mutlaka kaldırılması gerektiğini söyleyen MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Emekli olup da çalışan esnaf ve sanatkarımızda yüzde 15 bir kesinti vardı. Bu kesinti yüzde 10’a indirildi. Emekli olup ikinci bir işe başladığımız zaman vergiden muaf değiliz, bütün girdilerde yeni bir işyeri açmış gibi devletin verdiği bütün hükümlülükleri yerine getiriyoruz. Ama 25 yıl prim yatırmışız, ‘siz çalışıyorsunuz, ben seni cezalandıracağım’ deniliyor. Bu haksız bir uygulama. Neden? Ben sana 25 yıl primimi yatırmışım. 25 yıl sana bana verdiğin maaş, 600, 700, 800, 940 TL. Bu parayla geçinemiyoruz. Yeni işyeri açınca verilen bütün yasal sorumlulukları yerine getiriyoruz. Neden yüzde 10 kesinti yapıyorsunuz? Bu yüzde 10 sosyal destek priminin kaldırılması için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu kesinti Türkiye’nin gündeminden çıkartılacak” ifadelerini kaydetti.

 

“OSB’LERE VERİLEN TEŞVİK ESNAF KESİMİ İÇİNDE VERİLMELİ”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin, hükümetten Organize Sanayi Bölgelerine verilen desteklerden esnaf ve sanatkarında yararlanmasını da istediklerini belirterek, “Organize Sanayi Bölgelerinde verilen desteleri esnaf ve sanatkar içinde istiyoruz. Bizim mobilyacı esnafımızda teşviklerden yararlanmalı, diğer bütün esnaf ve sanatkarımızda teşvik almalı. Bizi bu teşvikten yararlandırın ki, biz yanımızda 1 kişi çalıştırıyorsak 3 kişi çalıştıralım. Haksız bir şey istemiyoruz. Bu gibi taleplerin her zaman takipçisi olacağız” dedi.

 

“2. ÜNİVERSİTE MUTLAKA KURULMALI”

MESOB Başkanı Şevket Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü; “Biz esnafız ve Malatyalıyız.  Malatya içinde bir şeyler isteyeceğiz. Özellikle Malatya’mız için 2. bir üniversite şarttır. 2. Üniversite Malatya için önemli ve elzemdir. Malatya’mıza 2. Bir üniversite daha açarsak., bir 50 bin insanı daha Malatya’ya getirirsek Malatya esnaf ve sanatkar kesimi canlanır. Bir zaman hatırlarsınız, Şoför Okulu kapatıldığı zaman ben kıyametleri kopardım. Herkes dedi ki;  ‘Şoför Okulu gitti, esnaf bağırıyor.’  Düşünün; 45 günde Malatya’ya 3 bin kişinin geldiğini düşünün. Otel faydalanıyor, boyacısı, lokantası, aracı, herkes bundan nasibini alıyordu. Kayısı Malatya’nın lokomotifi. 3 bin kişinin içerisinde 3’er kilo kayısı alınsa 10 ton kayısı ediyor.  Aslında, tüccardan alınan fiyattan bakıldığında bu 15-20 ton kayısıya tekabül ediyor.  Biz esnaf ve sanatkar camiası olarak Malatya’da 2. Üniversite kurulmasını her platformda dile getirmeyi sürdüreceğiz. Bu konuda Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun hem 7 Haziran’da, hem de 1 Kasım seçimlerinde Malatya’da düzenlemiş oldukları mitinglerde Malatyalılara sözü var.”

 

“ONKOLOJİ HASTANESİ İÇİN SÖZLER VERİLDİ”

Keskin, “Ölenlerimize Allah rahmet eylesin. Hepimiz cenazelere gidiyoruz. ‘Rahatsızlığı neydi’ diye sorduğumuzda aldığımız cevap, ‘Kanser’. Bu büyük bir vaka, ismi korkunç. İsmini duyan insan performansının yüzde 50’sini kaybediyor. Bu konuyu defalarca gündeme getirdim ve anlattım.  Sayın Cumhurbaşkanımızdan bunun sözünü almıştık, Sayın Başbakanımız 7 Haziran ve 1 Kasım seçim mitinglerinde bunun sözünü Malatyalılara verdiler. İnşallah bir Onkoloji Hastanesi,  Kanser Araştırma Hastanesi Malatya’mız ve bölgemiz için çok önemli.  Esnaf ve sanatkar camiası olarak bu konuyu da takip ettik, gündeme getirdik ve sonuca ulaşmak için takip etmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“VOF SATILMAMALI, TCDD 5. BÖLGE BURAYA TAŞINMALI”

Vagon Onarım Fabrikası’nın (VOF) satılmamasını ve buraya TCDD 5. Bölge Müdürlüğü’ne ait tüm depo ve atölyelerin taşınması gerektiğini, bölgede sadece tarihi Gar binası ile peronların kalmasını istediklerini belirten Keskin, “Vagon Onarım Fabrikası’nın satılmaması lazım. Bir Sümerbank,  bir Tekel Fabrikası gibi olmaması lazım. TCDD 5. Bölge Müdürlüğüne ait tüm depo ve atölyeler ile hurdaları Vagon Onarım Fabrikasına taşınmalı. Konuyu Sayın Cumhurbaşkanımıza aktardım ve sayın cumhurbaşkanımız, ‘Tamam başkan buraya satmayacağız’ dediler. Burada hem sayın bakanımız, hem milletvekillerimiz, hem belediyelerimiz bize bu konuda destek vermeli” ifadelerini kaydetti.

 

Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
MESOB 2015 YILI BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI YAPILDI