26 Ocak 2016 Salı, 11:43
MİLLETVEKİLİ ÇALIK ESKKK BAŞKANI EVREN”İ ZİYARET ETTİ
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi (ESKKK) Başkanı Ali Evren’i ziyaret etti. 
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Şevket Keskin, AK Parti il Başkan Yardımcısı Nurettin Sert, parti yöneticileri ile kefalet kooperatifi yönetiminin de yer aldığı ziyarette konuşan Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, "Hükümetimizin esnaf ve sanatkarımıza yönelik olarak başlatmış olduğu destek ve yeni uygulamalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Emekli olup da çalışan esnafımızın maaşından yapılan yüzde 15 oranındaki kesinti tamamen kaldırılmıştır, bu durum içinde hükümetimize teşekkür ediyoruz. AK Parti’nin esnaf ve sanatkarımıza yönelik olarak vermiş olduğu sözler sırasıyla yerine getirilmeye başlandı. Hükümetimizin esnaf ve sanatkarımıza vermiş olduğu faizsiz 30 bin TL tutarındaki kredi güzel oldu ve bu kredi esnaflarımıza veriliyor. Yoğun bir talep var. Bu kredi piyasaya da yansıyacak ve esnaflarımız sıkıntılı sorunlarını çözmeye çalışacak. Ancak bir talebimiz var, Malatya merkezde bir tane esnaf ve sanatkar kredi kefalet kooperatifi olması nedeniyle finansman desteğinin daha da arttırılmasını talep ediyoruz. Her hafta 70 ile 80 esnafımıza kredi vermişiz. Şuanda 200’ün üzerinde esnaf ve sanatkarımıza 6 milyon 1390 bin TL tutarında kredi verilmiş durumda. Bu güzel bir rakam ve piyasaya yansımıştır. 2015 yılında peş peşe iki seçimin yapılması nedeniyle piyasadaki canlılık durmuştu. Esnaf ve sanatkarlarımızın çek, senet ve kredi kartlarından dolayı önemli bir mağduriyeti var. Bu esnaflarımız hem bizde kredi kullanamıyor, hem de bankalardan kredi alamıyor. Bu durumdaki esnaflarımız için hükümetimizden yeni bir düzenleme talep ediyoruz. Bu düzenleme kısa sürede olursa sıkıntıda bulunan esnafımız için daha iyi olur" dedi. 
Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin ise, Milletvekili Çalık’a ziyaretinden dolayı teşekkür ederek, “Esnaf ve sanatkarlarımızın sorunlarına ilgi duyan bir milletvekilimizsiniz. Hükümetimizin açıklamış olduğu 30 bin TL tutarındaki faizsiz kredi, vatandaşın gözünde şöyle bir şekilde algılandı; tamamen faizsiz verilecek, diye. Bu kredinin esnaf ve sanatkarlar kredi kefalet kooperatifi aracılığı ile verilmesi nedeniyle bu kuruluşumuzun yapmış olduğu hizmet karşılığında bası kesintileri alması gerekiyormuş. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci, kooperatifimizi ziyarette yaptığı açıklama da 30 bin TL’den yıllık 500 TL kesinti yapılacağını ve 300 TL paranın da bloke kesileceğini belirtimişlerdi. Bu uygulamanın ilk başında 3 bin 500 tL ile 4 bin TL arasında bir kesinti yapıldı. Teşekkür ediyoruz, Sayın bakanımız ve sizler ilgilenerek kesintiyi düşürdünüz” şeklinde konuştu.
Çalık, ziyarette yaptığı konuşmada, "TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ile yapmış olduğumuz görüşmelerde, sayın başbakanımızla yapmış olduğumuz esnaf toplantıları dahil olmak üzere özellikle esnaflarımızın kullanmış olduğu kredilerin faizlerinin süspanse edilmesi için görüşmeler yaptık. 600 bin liralık hazineden yapılan desteği 750 bin liraya çıkardık, onun esnafımıza kredi olarak kullanılabilme limiti de neredeyse 17-18 milyar liraya kadar yükseldi ve tüm Türkiye için almış olduğumuz bu desteği Malatya’da da esnaflarımıza ulaştırdık. Bu senede gelen yaklaşık 4 milyon TL’lik bir bütçe kullanıldı ve şimdi bizden bir kere daha esnaflarımızın kullanabilmesi için kredi talebinde bulunuyor. Bunun için elimizden gelen tüm gayreti sarf edeceğiz. Esnafın AK Parti iktidarlarına vermiş olduğu destek bizim için çok önemli ve çok anlamlı. Türkiye’yi ayakta tutan en önemli dinamik sizlersiniz. Bu konuda 1 Kasım seçimlerinin de siyasi istikrarı, ekonomik istikrarı getirdiğini bilen insanlar olarak da çok güçlü bir destek verdiniz. Tek başına iktidarı yakaladık ve bununla birlikte size vermiş olduğumuz sözler, kapısını çaldığımız her esnafımızın ilk söylediği sözler, "Abla Allah aşkına şu kesintileri kaldırın" Yapılan yüzde 15 kesintiyi yüzde 10’a düşürdük, şimdi tamamen kaldırdık. Artık emeklimiz çalışmak istiyorsa maaşlarında kesinti yapılmadan kazançlarını sağlayabilecekler. Biz esnafımıza faizsiz 30 bin TL kredi taahhüt ettik ve bunu da Kredi Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile yapmak istedik. Şuanda 30 bin TL kredi çeken esnafımız, bakanımız ve TESKOMB Genel Başkanımız Abdülkadir Akgül ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda 29 bin 200 TL net parayı alıp direk alıp kullanabiliyorlar. Bu küçük bir kesinti. Yapılan kesintinin sadece bankacık hizmetleri olarak görünmesi gerektiği kanaatindeyim. Ali Evren başkanımız uygulamanın başında 3 bin 500 TL’lik bir kesinti yapıldığında direk olarak telefon açtı ve ‘bu kesintiden esnafımız yararlanamıyor, 3 bin TL çok büyük bir kesinti’ diyerek kesintinin düşürülmesini istedi. Sayın bakanımız ve TESKOMB Genel Başkanımız ile yaptığımız görüşmeler neticesinde bu rakamı 3 bin TL’lik rakamı indirdik. Özellikle genç girişimcilerimize, genç esnaflarımıza sizin evlatlarınız vardır. Çocuklarınız vardır, yeni girişimcilerimiz vardır, bunlara KOSGEB aracılığı ile 50 bin TL hibe veriyoruz ve arkasında sıfır faizli 100 bin TL desteklerimizi veriyoruz. Sonrada gelişmelerini sağlamaları için katkılarını veriyoruz. Organize Sanayi Bölgesi’nde fabrika kuruyoruz, fabrikayı teslim ediyoruz, çok cüzi bir rakama da kiraya veriyoruz. Sizler esnaflarımız da kendi dükkanlarınızı büyütüp Organize Sanayi Bölgelerine bir geçişi hızlandırmanız gerekir” ifadelerini kaydetti.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
MİLLETVEKİLİ ÇALIK ESKKK BAŞKANI EVREN”İ ZİYARET ETTİ