29 Nisan 2014 Salı, 18:13
MÜSİAD'DAN KUZEY ÇEVRE YOLU RAPORU
 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Malatya Şubesi, 2011yılında yapımına başlanan ve 2017 yılında tamamlanması öngörülen Kuzey Çevre Yolu için harekete geçti. 
MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Mehmet Balin, projenin daha çabuk sonuçlanabilmesi için konuya ilişkin hazırlamış olduğu önerilerden oluşan raporu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’a MÜSİAD’ın Elazığ’da düzenlenen 85. Genel İdare Kurulu’nda bizzat sunduğunu sunduğunu söyledi.Balin, ayrıca MÜSİAD'ın diğer ulaşım hizmetleriyle ilgili de önerilerini sunduğunu ifade etti.
MÜSİAD’ın Malatya Kuzey Çevre Yolu ve diğer karayolu çalışmalarını hızlandıracağı düşünülen önerileri şöyle:
“2011 yılında yapılan ve 2017 yılında tamamlanması öngörülen projeye, 2012-13-14 yılı yatırım programlarına alınmasına karşın başlanamamıştır. Toplam proje bedeli 384 Milyon TL olan 54 km uzunluğundaki yolun, 36 km’si için toplulaştırma, 12 km’si için ise kamulaştırma ihtiyacı söz konusudur. Yolun doğu kısmında 15 km’lik kısmın bütününde ve 21 km’lik kısmın belirli bölgelerinde toplulaştırma çalışmaları tamamlanmış, kalan kısımların 2015 yılı içinde biteceği bildirilmiştir.
Önerimiz, yaklaşık 5 bin araç/gün trafik yoğunluğu öngörülen projenin hızlı biçimde hayata geçirilebilmesi için fiziki yatırıma uygun hale gelen kısımlarda ihale ve yapım sürecinin başlatılması, kalan kısımların ise eşzamanlı olarak yatırıma uygun hale getirilmesidir.
SİVAS-ÇETİNKAYA-MALATYA HIZLI TREN PROJESİ :
2014 yılı Şubat ayında, Malatya’nın hızlı tren hattına dahil olmasını sağlayacak projenin ihalesinin yıl içinde yapılmasına karar verildiği açıklanmıştır.
Önerimiz, Malatya kamuoyu ve iş dünyası tarafından yakından takip edilen hızlı tren projesine ilişkin ihalenin 2014 yılı ilk yarısında gerçekleştirilmesini ve fiziki yatırımın da hızlandırılmasıdır.
KARAHAN TÜNELİ:
Özellikle kış koşullarında Malatya’nın batı bağlantısında ortaya çıkan ulaşım sıkıntıları bakımından Karahan Tüneli büyük önem taşımaktadır. Yürütülen kazı çalışmalarında karşılaşılan sorunlar nedeniyle tamamlanması uzun bir süre ertelenen tünel çalışmasında halihazırda teknik sorunlar aşılmış olup, bütçe aktarımı beklenmektedir.
Önerimiz, Karahan Tüneli ve bağlantı yollarının ivedilikle tamamlanmasını sağlayacak bütçenin aktarılmasıdır.  
FIRAT DEMİRYOLU KÖPRÜSÜ KARAYOLU ULAŞIMINA AÇILMASI PROJESİ  
Malatya ile yoğun ticari ilişki içinde olan Elazığ’a bağlı Baskil ilçesine Malatya merkezden karayolu ile ulaşım mesafesi 73 km’dir. Bu mesafe Baskil’in sahil köyleri için 100 km’yi bulmaktadır. Malatya ilinde 50 bin civarında Baskil’linin yaşadığı tahmin edilmekte ve Malatya’da işlenen kayısının yüzde 30’unun Baskil’de üretildiği bilinmektedir. Karakaya Baraj gölü üzerinde kurulu Fırat Demiryolu Köprüsünün kara yolu taşıtlarının geçişine imkan sağlayacak biçimde kullanılması halinde bu mesafe 40 km’ye düşmekte ve 60 km kısalmaktadır. Mesafedeki kısalma Baskil sahil köyleri için 40 km civarındadır. Sağlanacak zaman tasarrufu ve oluşacak sosyal faydanın yanında yılda yaklaşık 12 Milyon TL yakıt tasarrufu yapılacağı hesaplanmıştır. İlgili konuda Malatya Valiliğince RUA Mühendislik firmasına teknik proje hazırlatılmış olup, köprü ayaklarına yapılacak güçlendirme ve bağlantı yolları dahil yaklaşık 22 Milyon TL’lik yatırımla köprünün çit katlı hale getirilerek karayolu ulaşımında sorunsuz kullanılabileceği ortaya konmuştur.  
ÖNERİLERİMİZ:
Fırat Çift Katlı Demiryolu Köprüsü Projesinin Bakanlığın ilgili birimleri tarafından incelenerek yatırım programına alınması (RUA Mühendisliğin hazırlamış olduğu proje cd halinde bakana verildi.)
Raybüs sistemi ile Fırat Demiryolu Köprüsü üzerinden araç ve yolcu ulaşımının sağlanması
Demiryolu köprüsünün zemini modifiye edilerek, aynı zamanda kara yolu ulaşımında kullanılabilecek duruma getirilmesi  
LOJİSTİK MERKEZ KURULMASI PROJESİ
Devlet Demir Yolları tarafından belirli illerde lojistik merkezleri kurulması kararlaştırılmıştır.
Önerimiz, mevcut potansiyeli ve konumu dikkate alınarak Malatya’nın lojistik merkezleri arasına alınmasıdır. Bu kapsamda halihazırda atıl durumda olan Malatya Vagon Fabrikasının değerlendirilebilme imkanı önemli bir avantajdır.”
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
MÜSİAD'DAN KUZEY ÇEVRE YOLU RAPORU