16 Şubat 2014 Pazar, 14:49
TARİHÇİ-YAZAR MUSTAFA ARMAĞAN, SEVENLERİYLE BULUŞTU
Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, dizilerle tarihin öğrenilemeyeceğini savundu. 
2.Deniz Kitap Festivali kapsamında Malatya’ya gelen Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, “Muhteşem Yüzyıl” dizisini eleştirdi.
Armağan, “Muhteşem Yüzyıl” dizisinde Şehzade Mustafa’nın öldürüldüğü bölümle ilgili, olayın gerçek olduğunu ancak dizide anlatılışının hatalarla dolu olduğunu iddia etti.
Yaklaşık 500 yıl önce yaşanan bir olayın bugünlerde bir dizi ile gündeme getirildiğini belirten Armağan, idam olayının doğru olduğunu ancak bu idamın nasıl gerçekleştirildiği konusunun ise yanlış olduğunu söyledi.
Şehzade Mustafa’nın sağır ve dilsiz cellatlar tarafından iple boğularak öldürülmek istenmesi sahnesinde teknik olarak birçok hatanın bulunduğunu savunan Armağan, “Bizim kaynaklarımıza göre Şehzade çadıra girdiğinde babası Sultan Süleyman orada yoktu. Ama baktığımızda dizide bunun tam tersi görünüyor. Bir baba oğlunun öldürüldüğü çadırda bulunabilir mi? O sırada Sultan başka bir çadırda bulunmuştur. Bunun gibi birçok hatalar var” dedi.
“KANUNİ’Yİ ACİZ DURUMA GETİRDİLER”
Diziden sonraki gün Bursa’da Şehzade Mustafa’nın türbesinde olduğunu anımsatan Armağan, çok sayıda insanın özellikle bayanların türbeye gelerek Şehzade Mustafa’ya dua ettiğini söyledi.
Özellikle diziyi izleyen kadınların ağlamaktan gözlerinin şiştiğini belirten Armağan, diziye yönelik ağır eleştirilerde de bulundu.
Hürrem Sultan ve Kanuni Sultan Süleyman’ın çok kötü anlatıldığını ifade eden Armağan, “O dönem 25 Türkiye yöneten Kanuni Sultan Süleyman’ı bir kadının söylediklerini yerine getiren aciz bir kukla haline getirdiler, bu yanlıştır işin aslı böyle değildir. Bunlar batıda yazılmış romanların uyarlamasıdır bizim kaynaklarca bunlar asla doğrulanmaz” ifadelerini kullandı.
Adı geçen dizinin bir şekilde izleyiciyi kendisine bağladığını da belirten Armağan, dizilerin tarihi sevdirdiğini ancak dizilerden kesinlikle tarih öğrenilemeyeceğini ifade etti. Armağan “Maalesef insanlarımız okumadıkları için yetersiz okudukları dizilerden eğlenceli bir ortamda tarihi öğrenmeye çalışıyorlar. Bu kesinlikle doğru değil” dedi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
TARİHÇİ-YAZAR MUSTAFA ARMAĞAN, SEVENLERİYLE BULUŞTU