20 Mart 2014 Perşembe, 21:46
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI
Malatya’da, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştay başladı.
İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda bugün başlayan ve yarın sona erecek olan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştayın açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, böylesi bilimsel çalışmalara destek verdiklerini bildirip, daha önceden de alıç ve ceviz çalıştayı yaptıklarını hatırlattı.
Aromatik ve tıbbi değeri olan bitkilerin ekonomiye katma değer kattığına dikkat çeken Çelik, Türkiye gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde dövizin yurt dışına gitmemesi bakamından Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki önemini anlattı.
Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Bitkiler Daire Başkanı Fuat Şanal da cari açığın kapatılması ve dövizin yurt dışına fazla gitmemesi için ilaçların Türkiye’de üretilmesinin önemini anlatıp, “Odun dışı ormanlarda yetişen biyolojik çeşitlilikler ülkemizde yeterince vardır. Ancak bunların işlenmesi gerekmektedir. Afyonkarahisar’da Tıbbı Aromatik Merkezi kuruldu. Bu gibi merkezlerin arttırılması gerekiyor. Biyolojek çeşitliliğimizi üretime dönüştürmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise odun dışı bitkisel örünler eczacılık ve tıbbi alanlarda Osmanlı’dan beri kullanılmaktadır. Ancak bunun günümüzde yaygınlaştırılacak eczacılık ürünleri ormanlardan daha fazla üretilmelidir” dedi.
İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Eczacılık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir de şunu söyledi:
“Coğrafi yapısı nedeniyle yeryüzünde floristik zenginlik açısından önemli bir yere sahip olan Türkiye, Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden de dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Eski çağlardan beri halk ilacı ve baharat olarak halk tarafından kullanılan tıbbi ve aromatik bitkiler, taşıdığı ekonomik değer nedeniyle gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisi için de öneme sahiptir.
İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bugün ve yarın düzenlenecek olan ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Eczacılık ve Ormancılıktaki Önemi’ konulu çalıştay kapsamında, tıbbi ve aromatik bitkilerin eski çağlardan beri önemi, ormancılık, tıp ve eczacılık alanlarında ticari ve halk arasında kullanımı, günümüzdeki durumu, ekonomik değeri, mevzuatı, geleceği gibi konularda birbirinden değerli bildiriler sunulacak ve sonuçlar tartışılacaktır. Çalış tayda sunularak tüm bildiriler çağrılı niteliğinde olup ‘Bildiri Kitabı’ halinde katılımcılara sunulacaktır.”
Özdemir, “Dünyanın gelişmiş ülkeleri özellikle tedavide bitkisel kaynaklara yönelmiş durumdadır. Tedavide kullanılan ilaçların önemli bir kısmı doğal kaynaklı ilaçlardan oluşmaktadır. Doğal kaynaklı ilaçların kullanım oranı gelişmiş ülkelerde yüzde 60, gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 4 civarındadır. Dünya sağlık örgütü verilerine göre yaklaşık 20 bin bitki, tıbbi amaçla kullanılmaktadır. Dünyada bitkisel droglar için başlıca ticaret merkezleri Almanya (Hamburg), ABD (New York) ve Hong Kong'dur.
Türkiye'nin birbirinden çok farklı yeryüzü şekilleri ve değişik iklim tipleri barındırması, zengin bir biyolojik çeşitliliğin gelişmesine neden olmuştur. Ülkemiz Tıbbi ve Aromatik bitkiler bakımından dünyanın en önemli ülkelerinden birisidir. Ancak bu kadar çeşitliliğe rağmen bitki yetiştiriciliği ve ihracatı bakımından istenilen düzeyde bulunmamaktadır. Çok az tıbbi ve aromatik bitkinin ticareti yapılmaktadır” dedi.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERİ ÇALIŞTAYI BAŞLADI