21 Ekim 2015 Çarşamba, 14:23
"TRAMBÜS PROJESİ İLE ŞEHRİMİZİN DOĞUSU VE BATISI BULUŞTURULMUŞTUR"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin toplu taşıma araçları olan trambüslerin açılışını gerçekleştirdi.

Bakan Işık, MAŞTİ arkasında bulunan MOTAŞ'a ait alanda konuşlanan trambüslerin açılışını yaptı. Açılış öncesi konuşan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ulaşım noktasında Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak geride kalan dönemde çok önemli çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Çakır, şehir algısıyla çalışmalara başladıklarını, bazı ilçe ve beldelerinde ulaşımını da büyükşehir belediyesi olarak başlattıklarını ifade ederek, "Büyükşehirle birlikte hem ulaşım mastır çalışmalarımız olsun hem toplu taşıma planlarımız olsun hızlı bir şekilde devam ediyor. Malatya'nın bütününü kapsayan bir çalışmayı yürütüyoruz" dedi.

Belediyelerin en büyük giderlerinden bir tanesinin ulaşım olduğunu dile getiren Çakır, ulaşımla ilgili mutlaka iyi bir fizibilitenin yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

"ÇEŞİTLİ SİSTEMLER ÜZERİNDE CİDDİ ÇALIŞMALAR YAPTIK"

Çakır, en uygun sistemin kurulması için çeşitli sistemler üzerinde ciddi bir çalışma yaptıklarını belirterek, "Netice itibariyle geldiğimiz noktada Türkiye'de ilk uyguladığımız trambüs sistemine karar verdik. Buna karar verirken, birincisi çevre dostu olmasını önemsedik. Gelişmiş ülkelerin tek bir hedefi var, yaşanabilir, temiz bir hava. Buda temel hedeflerden bir tanesiydi. İkincisi rantabl olması. İşletilebilir, konforlu, daha güvenilir olmasını da önemsedik. Dolayısıyla işletme maliyetleri, işletme kolaylığı dikkate alınarak, trambüsü seçmiş olduk" şeklinde konuştu.

Çakır, şuanda sistem içerisinde 9 trambüsün hizmet verdiğini kaydederek, yeni trambüs alımlarıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. 2 trambüsün bir ay içerisinde teslim edileceğini ifade eden Çakır, "Kendimize bir hedef koyduk. Malatya'da daha çok yolcu taşıyabilmek. Geçtiğimiz yıl 120 bin civarında yolcu taşıyorduk. Şuan itibariyle 150 bine çıktı. Biz, bir havuz sistemiyle bütün ulaşım sistemini entegre ederek, üst seviyede bir ulaşımı sağlayabilmek için çalışıyoruz" dedi.

 

"TÜRKİYE'DE BİR İLK BAŞARILDI"

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, Türkiye Cumhuriyeti'nin AK Parti iktidarıyla tanışmasından sonra en önemli hizmetin Türkiye'nin milli değerlerine önem vermesi olduğunu ifade etti.

Çalık, milli ve yerli değerlerle birlikte ürünleri de çoğaltmak istediklerini ifade ederek, "Malatya'da, ulaşımın çok ciddi manada sorun olduğunu bilen büyükşehir belediye başkanımız, yereldeki sorunu çözmek için çok önemli bir işe imza attı. Ulaşım sorununu çözmek adına hem çevre kirliliğini ortadan kaldırmak hem görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak hem de konforu sağlamak için Malatya ulaşımını nasıl çözeriz dedi. İşte milli, manevi ve yerli duygularımızı harekete geçiren, bu duyguyla, değerli belediye başkanımız Malatya'ya ulaşım mastır planını yaparken, yerli üretimi de içine katarak, ulaşıma çözüm bulmaya gayret etti. Bu yol güzergahında ulaşım için Türkiye'de bir ilki başardı" şeklinde konmuştu.

Yerli bir firmanın üretmiş olduğu, Türkiye'de ilk kez toplu taşıma aracı olarak kullanılan trambüsün Malatya'ya kazandırıldığını belirten Çalık, "Yollar medeniyettir dedik, dağları deldik. Tüneller yaptık. Milletimizi birbiriyle buluşturduk" dedi.

 

"TRAMBÜS PROJESİ İLE ŞEHRİMİZİN DOĞUSU VE BATISI BULUŞTURULMUŞTUR"

Vali Süleyman Kamçı, çağın gereklerine uygun bir hayat standardı yakalayabilmek için teknolojide gelişme ve değişimlere hızla uyum sağlamak gerektiğini dile getirdi.

Sürdürülebilir nitelikte plan ve projeler geliştirerek, bunların hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Kamçı, "Bunların başında çevre duyarlılığına sahip, güvenli, rahat ve kaliteli toplu taşımacılık hizmeti projeleri gelmektedir. Takdir edersiniz ki, bölgemizin yükselen yıldızı ve cazibe merkezi olan Malatya'da göçe bağlı hızlı bir nüfus artışı olmakta ve bu artış, toplu taşıma hizmetlerinde gelişim ve değişimi zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla geleneksel toplu taşıma araçlarına ilaveten, modern nitelikteki trambüs projesi ile şehrimizin doğusu ve batısı buluşturulmuş, değerli halkımızın çok daha nezih ulaşım imkanlarına kavuşması sağlanmıştır. İlk olarak Malatya'da hizmete sunulan bu araçlar, geleceğin modern Malatya'sına atılan önemli bir adımdır. Bugün, mevcut trambüs filomuza 10 trambüs daha katılıyor olması oldukça sevindiricidir. Çünkü Malatya'mızın değerli halkı her şeyin en güzeline, en iyisine layıktır. Ve bizler o güzide insanlara hizmet ediyor olmaktan mutluluk duymaktayız" diye konuştu.

 

"TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MARKALARINDA MALATYA İMZASI VAR"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır'ı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Çöpten 13,5 megavatlık bir enerji elde edilmesini hayretle karşıladığını dile getiren Bakan Işık, bunu Batı'daki şehirlerin bile yapamadığını, Malatya'nın müteşebbis ve öncü şehir olmasının havasından, suyundan, toprağından olduğunu ifade etti.

Işık, Batı'daki şehirlerinden önce Malatya'da çöpten 13,5 megavatlık bir enerji üretilmesinin tam bir müteşebbislik örneği olduğunu belirterek, "İstanbul'a bakıyorum, Türkiye'nin en önemli markalarında Malatya imzası var. Bu müthiş bir zenginliktir. Türkiye'de bu zenginliğe ulaşan şehir sayısı yok denecek kadar az. Gerçekten Malatya'mızın bu müteşebbis ruhu da, Türkiye'mize çok şey kazandırıyor. Bu ruhun Malatya'da yerel hizmetlerde de ortaya konmuş olması beni bugün ayrıca çok memnun etti" diye konuştu.

 

"BU PROJEYLE, İKİ SORUNA ÇÖZÜM GETİRİLMİŞ OLUYOR"

Trambüs projesiyle aynı anda iki soruna çözüm getirildiğini kaydeden Işık, şunları söyledi: "1970'li yılların başlarında hem Türkiye'de hem de dünyada nüfusun yaklaşık yüzde 70'i hatta daha fazlası köylerde yaşıyordu. Ama bugün Türkiye'de ve dünyada da genelde trend bu yönde, nüfusun yüzde 70'ten fazlası kentlerde yaşıyor. Dolayısıyla çok kısa bir sürede bu oranın ters yüz olması elbette insanlarımızın hizmete ulaşmasındaki kolaylık, hizmetlerin alınımdaki kolaylık kadar, hizmetlerin yapılmasında ve yeni problemlerin ortaya çıkmasında da önemli bir etkiye sahip oldu. Şehirlerde karşılaştığımız en önemli iki problem, birincisi ulaşım, ikincisi hava kirliliğidir. Şimdi bugün özellikle bu projeyle aynı anda iki soruna da önemli bir çözüm getirilmiş oluyor. Trambüs de, elektrik enerjisinden faydalanılarak sıfır emisyonla şehrimizin içerisinde, karbon monoksit, karbondioksit, nitrojen gibi zararlı partiküller oluşturan hava kirliliğini önleyecek ciddi bir sistemi Malatya Büyükşehir Belediyemiz hayata geçirdi. Bu gerçekten takdir edilecek, alkışlanacak bir durum. Bunu yaparken de, toplu taşıma, şehir içerisindeki ulaşıma da çok önemli bir çözüm getirilmiş oluyor. Bunların hepsi

çok önemli ve çok değerli. Ama en az bunlar kadar değerli olan bir başka nokta ise, bu yapılan hizmetin aynı zamanda Türkiye'nin yerli üretimine de çok büyük bir destek olması."

 

"YERLİ, YENİLİKÇİ VE YEŞİL ÜRETİM"

Bakan Işık, AK Parti olarak sanayide 3 kelimeyle özetlenecek bir vizyonlarının olduğunu kaydederek, "Yerli üretim, yenilikçi üreyim ve yeşil üretim. Yerli üretimden kastımız, ölçek bazında ne üretebiliyorsak Türkiye'de üretelim. Bizim üretimimiz halkımızın refahına da katkı sağlasın. Sayın

Başkanımız, giderdi ciddi bir miktarda borçlanırdı, araçların tamamını ithal eder, burada da çok büyük sükse yapardı. 'Falanca bilmem markayı getirip, hizmete sundum' derdi. Bunu yaptığında da hiç başı ağrımazdı. Kimsede eleştirmezdi. Nasıl olsa bilinen, tanınan bir marka. Küçük bir arıza çıkardığında da 'biz demedik mi bu olmaz zaten' eleştirilerini almazdı. Bu bir belediye başkanı için çok daha kolay ve güvenli bir yoldur. Ama büyükşehir belediye başkanımız bunu yapmadı. 'Benim alacağım hizmet aynı zamanda benim ülkemin kalkınmasına da bir katkı vermeli' anlayışıyla, bir yerli firmamıza bazı riskleri de göze alarak, bu trambüslerin siparişini verdi, yapılmasını sağladı. Bununla ne kazandık? Bütün bu otobüslerin çok büyük bir kısmı Türkiye'de üretildi. Yani bizim insanımız kazandı. Milyonlarca dolayı yurt dışına göndermedik. Türkiye kazandı. Bu sayede, bu teknolojinin geliştirilmesi dolayısıyla da bu firmamız inanıyorum ki, Türkiye'de 13 milyar avro mertebesine ulaşan hacimden daha çok yerli firmanın pay almasına da öncülük etmiş oldu. Bir sonraki aşamada da çok net olarak söylüyorum ki, bu firmamız ve benzeri firmalarımız buradaki tecrübelerini kullanacak ve bütün dünyaya ihracat yapacak. O ihracatın üretim üslerinden biri de Malatya olacak. İşte bizim anlayışımız bu. Bu anlayış, kolay bir anlayış değildir. Zordur. En küçük bir olayda adamı tefe koyar, çalarlar" dedi./FERDİ DURDU

Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
"TRAMBÜS PROJESİ İLE ŞEHRİMİZİN DOĞUSU VE BATISI BULUŞTURULMUŞTUR"