02 Şubat 2014 Pazar, 16:35
TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ’NDE YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI ARTIRILDI
Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, dünyada yapılan her türlü nakile aday olduklarını kaydederek, nakle kendilerini adapte etmiş bir hastane olduklarını söyledi.
Aslan, yoğun bakım yatak sayısını artırdıklarını ifade ederek, “Hastanemizin en önemli özelliği üçüncü basamak dediğimiz ileri yaşam desteği gereken hastalara hizmet vermesidir. Tabi bu anlamda hastanemiz yoğun bakımlarıyla ön plana çıkıyor. 120 olan yoğun bakım yatak sayımızı son 4 yıl içerisinde yaptığımız geliştirmelerle 255 yatağa çıkardık. Önümüzdeki 6 ay içerisinde çocuk acile de 9 yataklı yoğun bakım düşünüyoruz. Ayrıca Karaciğer Nakil Hastanesi içerisinde de 30 yataklı bir yoğun bakım ünitesi olacak. Bu anlamda yoğun bakım yatak kapasitemizi daha da artıracağız. Bu rakam, orta ölçekli Anadolu’daki bir şehrin devlet hastanesinin toplam yatak kapasitesine denk geliyor. Bu kadar sayı fazla değil mi? Sorusu akla gelebilir. Hastanemiz, sadece Malatya için değil, bölge için kurulmuştur. Bu sebeple Malatya hastası öncelikli olmak üzere bölgeden her türlü hastayı kabul ediyoruz. Özellikle Suriye’deki savaş sebebiyle yanık ünitemiz ve yoğun bakımlarımıza da hasta kabulünü çok yoğun bir şekilde yapmaktayız. Özellikle aktif çatışma dönemlerinde Genel Kurmayımızın da güvendiği kurumların başında geliyoruz. Dolayısıyla bu bakımdan yoğun bakımı ön plana çıkarma açısından bir misyon hastanesiyiz. 300 yatakta süreç içerisinde bizi kesmeyebilir. Yeni açılacak mini hastanelerle birlikte bu yatak kapasiteleri daha da artacaktır” dedi.
    “KARACİĞER NAKLİNDE BÜYÜK BAŞARI YAKALADIK”
Turgut Özal Tıp Merkezi’nin isminin ön plana çıktığı konuların başında Karaciğer Nakli’nin geldiğini kaydeden Aslan, şunları söyledi: “Nakil, bizim temel alanlarımızdan birisi. “Çok vaka yapıyorlar ama çoğu da vefat ediyor” gibi bir eleştiri vardı. Bizim 2013 yılındaki ölüm oranı verilerimiz yüzde 20’nin altında bulunuyor. Bu çok büyük bir başarıdır. 10-12 saatlik bir ameliyat ve yoğun bir işlem gerektiriyor. Bu dünya ortalamasının üzerinde bir başarıdır. Biz kamu kuruluşu olduğumuz için şansı olan bütün hastaları alıyoruz. Burada seçmece yapmıyoruz. Seçmece yapmamamıza rağmen başarımız Türkiye’de en üst düzeyde bulunuyor. Bu biraz altyapı ve ekibimizin tecrübesiyle de ilgili. Ekibimizde çok iyi bir tecrübe oluştu. 4 yıl önce iyi nakil yapan merkezin ayrı bir yoğun bakımı yoktu. 4-5 yataklı araya sıkıştırılmış bir yoğun bakımdı. Şimdi 13-14 yataklı bir yoğun bakıma çıktı. Bir sene sonra 30 yataklı bir yoğun bakım olacak. Bütün hastanenin ameliyathanesinden ayrı 10 yataklı bir ameliyathanesi olacak. Bu anlamda ben hem iş açısından iyi iş yapacağımıza hem de kalitemizin de artacağını düşünüyorum.”
    “NAKLE KENDİMİZİ ADAPTE ETMİŞ BİR HASTANEYİZ”
Aslan, dünyadaki her nakle aday olduklarını vurgulayarak, “Kemik İliği Nakli’nde 2012’de çok ciddi atılımlar yaptık. Daha önce 5 yatak bize yeter diye düşünürken, şimdi 8 yatağa çıktık. Bunun bile yetmeyeceğini düşünüyoruz. 1-2 sene sonra Kemik İliği Nakli’nde de Türkiye’de sayılı merkezlerden birisi olacağız. Böbrek Nakli devam ediyor. Genç bir ekibimiz var. Bu anlamda altyapımızda çok uygun. Böbrek Nakli’nde de hamleler bekliyoruz. Gözde Kornea Nakli başladı. Daha önce 100’ün üzerinde nakil yapılmıştı. Ama belirli bir süre ara verildi. Şuanda başları ve hızla yılda 200’e yakın nakil yapılması bekleniyor. Önümüzdeki süreçte ince bağırsak, pankreas ve belki de akciğer nakilleriyle ilgili planlamalar var. Biz nakle kendimizi adapte etmiş bir hastaneyiz. Bu anlamda dünyada yapılan her nakle adayız. Sadece ekip ve donanımla ilgili bir süreç yaşamamız gerekiyor. Bu açıdan ekipler oluştuğu zaman ve altyapılar hazırlandığı zaman bunları da çok rahatlıkla yapabiliriz” diye konuştu.
    “KANSER ONKOLOJİ HASTANESİ ŞART”
Aslan, Malatya’ya kanser onkoloji hastanesinin şart olduğunu da belirterek, “Kanser, diğer bir tematik alanımız. Sayın Rektörümüzün bu konuda çok olumlu çabaları var. Biz bu sürece Malatyalıların katkı vermelerini bekliyoruz. Çoğu noktada destek oldular. Ama bu burada bitmiyor. Hizmette burada bitmiyor. Artık Malatya’ya bir Kanser Onkoloji hastanesi şart. Bu anlamda biraz devletten destek alarak birazda özel sektörün katkısıyla onkoloji hastanesi yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
TURGUT ÖZAL TIP MERKEZİ’NDE YOĞUN BAKIM YATAK SAYISI ARTIRILDI