19 Mart 2015 Perşembe, 16:10
"TÜRKİYE'NİN İKTİDAR ALTERNATİFİ OLMA DURUMUNA GELECEĞİZ"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, "Yeni bir Türkiye isteyen, daha özgürlükçe bir Türkiye isteyen bütün Türk kardeşlerimizi bu parti içerisinde toparlayamazsak, inan edin barajı geçmek de, yeni bir Türkiye kurmakta mümkün olmaz" dedi.

Tan, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin arkasında düzenlenen Nevruz kutlamasına katıldı. Nevruz ateşini yakan Tan, "Bir çözüm süreci var. 100 yıldır Kürtler mücadele ediyorlar. Sadece kendilerine demokrasi değil, bütün Ortadoğu'ya, bütün Türkiye'ye, ellerinin kollarının uzanabileceği herkese demokrasi istiyorlar. Hak ve hukuklarının tanınmasını istiyorlar. 10 binlerce gençleri dağlarda hayatını kaybetti Kürtlerin 100 binlercesi ceza evinden geçti, bir milyona yakın kişi gözaltına alındı, tutuklandı, bırakıldı veya halen cezaevinde yatıyor. Hala bir zatı muhterem çıkıyor Kürtlere, 'daha ne istiyorsunuz?' diyor. Kaç bin sefer, kaç yüz bin sefer, kaç milyon sefer bunu tekrarladık. Milyon sefer tekrarladık" dedi.

Genel seçime de değinen Tan, "Türkiye'nin 50 yılını ve Ortadoğu'nun geleceğini belirleyecek bir seçime yaklaşıyoruz. Biz burada sadece Kürtlere demokrasi istemiyoruz. Sadece Kürtlerin kendi haklarını alması için mücadele etmiyoruz. Biz, herkese hak ve hukuk istiyoruz. Sünni, Şii, Alevi, Müslim, Gayrimüslim, dindar, laik, Seküler, ne olursa olsun Ortadoğu ve Türkiye'de yaşayacak olan, birlikte yaşamak mecburiyetinde olan herkese hak ve hukukunun tanınmasını istiyoruz, herkesin demokratik haklarına kavuşmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"BU SEÇİM ÖNEMLİ"

Tan, Kürtlerin ve Türklerin ortak demokratik bir cumhuriyette, haklarını elde ederek özgürce yaşayabilecekleri, barış içerisinde yaşayabilecekleri projeyi, ülkenin her yerinde tesis etmeleri gerektiğine vurgu yaparak, "Bir ideolojik çizgi üzerinden gittiğiniz vakit, bu bütünlüğü sağlayamazsınız ve halkımızı yıllardır kandıran, oyalayan bazıları faşist, bazıları dini alet eden partilere yem edersiniz. Yeni bir Türkiye isteyen, daha özgürlükçü bir Türkiye isteyen bütün Türk kardeşlerimizi de bu parti içerisinde toparlayamazsak, inan edin barajı geçmek de, yeni bir Türkiye kurmakta mümkün olmaz. Kürtlerin ve Türklerin ortak demokratik bir cumhuriyette, haklarını elde ederek özgürce yaşayabilecekleri, barış içerisinde yaşayabilecekleri projeyi, bizim buralarda tesis etmemiz lazım. Bu seçimin böyle bir önemi var. Biz, Malatya'da kuracağımız bu dengeyi İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Ankara'da da kurabilirsek, inan edin değil barajı geçmek, yüzde 15'lere, 20'lere kadar giden ilk seçimde ana muhalefet partisi, ondan sonrada Türkiye'nin iktidar alternatifi olma durumuna geleceğiz" diye konuştu.

 

"LAZCA ANLATACAĞIZ Kİ MALUM ZATTA ANLASIN"

'Kürt sorunu çözülsün, gerisi ne olursa olsun' demediklerini ifade eden Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Böyle bir zihniyet içerisinde değiliz, böyle bir fikrimiz yok. Eğer bu topraklara bir hak, hukuk gelecekse, bir yeni demokrasi tesis edilecekse, bir yeni anayasa yapılacaksa, bu herkes için olacak. Malatya'da, Trabzon'da, Edirne'de Antalya'da, Yozgat'ta Balıkesir'de, İzmir'de, Antakya'da, Hakkari'de yaşayan içinde yeni bir Türkiye, yeni bir demokrasi, yeni bir anayasa, eşit ve özgürlükçü, demokratik bir cumhuriyet olacak. Bunu her gün anlatıyoruz. Kurmanca, Zazaca, Türkçe, Arapça, İngilizce anlatıyoruz. En sonda Lazca anlatacağız ki malum zatta anlasın ve bu mesele artık kafalara doğru düzgün yerleşsin"

 

"GENEL SEÇİMDE HDP'NİN DE YAPMASI GEREKEN ŞEYLER VAR"

Tan, genel seçimde HDP'nin de yapması gereken şeyler olduğuna dikkat çekerek, "HDP'nin içerisinde Kürt siyasetinin bileşenleri var. Ve Türkiye'yi demokratikleştirmek isteyen sosyal demokrat, sosyalist demokrat, liberal demokrat, dindar-Müslüman demokrat, Sünni, Alevi her kesimden insanlar var. Biz bu partiyi kurarken bütün büyük Türkiye'ye hitap etme iddiamızı başlatırken, 'Bu parti bir ideoloji partisi değil, bir ideolojik parti. Sadece sosyalistlerin Marksistlerin, dindarların, Alevilerin partisi değil, bu parti daha iyi bir Türkiye, yeni bir anayasa, demokratik bir cumhuriyet isteyen, mevcut kötü gidişe muhalefet eden, muhalif bütün demokratların partisi' dedik. Onun için bu seçim döneminde de aday profilimizden tutun propaganda söylemimize kadar bu genişlikte olmak mecburiyetindeyiz. Kütlerin haklı mücadelesine bugüne kadar Malatya'daki 4'te 3'ü Kürt olan kitle neden yeterince destek sağlayamadı veya katılamadı? İşte bu soruyu kendi kendimize sormamız lazım. Eğer hareket tek ayaklı yürürse, sadece mezhep olarak Alevi, görüş olarak sosyalist biz çizgide yürürse, dindar Müslüman Kürtleri bu işe katamazsınız. Burada mücadeleyi ideolojik yapmamamız lazım. Tek bir mezhep üzerine yapmamamız lazım. Bu bir demokratik hak arama mücadelesidir, Türklük-Kürtlük kavgası değil. Alevilik-Sünnilik kavgası da değil. Bu, dindar Kürtlerinde Alevi Kürtlerinde, sosyalist Kürtlerinde İslamcı, Şeriatçı Kürtlerinde kendi hak ve hukuklarını elde edebilmeleri için kuracakları bir ortaklıktır" şeklinde konuştu.

Tan'ın konuşmasının ardından Nevruz kutlamalarına geçildi. Yağmurlu bir havada gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarına katılanlar halay çekti.

Yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleştirilen Nevruz kutlaması olaysız şekilde sona erdi.

Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
"TÜRKİYE'NİN İKTİDAR ALTERNATİFİ OLMA DURUMUNA GELECEĞİZ"