15 Mayıs 2014 Perşembe, 11:55
ZİRAİ DON VE DOLU OLAYI
Türkiye genelinde zirai don ve dolu konusunda 60 bin hasar ihbarı yapıldığı bildirildi. 
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yapılan açıklamada, alınan hasar ihbarları üzerine görevlendirilen eksperlerin her bir tarla ve bahçede ayrı ayrı olmak üzere ön hasar tespitlerinin yapıldığı belirtilirken, hasat öncesinde yapılacak kesin ekspertizler sonucu belirlenecek tazminat ödemelerinin ise sigortalı üreticilere, poliçelerinde belirtilmiş hasat tarihlerine göre yapılacağı bilgisi verildi.
Yetkililer, TARSİM’in büyük ve hacimli bir hasar tespit operasyonu gerçekleştirdiğinin altını çizerek, yurt genelinde Nisan ayında Bitkisel Ürün Sigortası branşında 60 bin adede yakın hasar ihbarı alındığı ve bu ihbarların başta “Don” olmak üzere, ağırlıklı olarak “Dolu” ve “Fırtına” gibi nedenlere dayandığını belirtti. Nisan ayında Giresun’dan toplam 18 Bin adede yakın hasar ihbarı alınırken, Giresun’u, Ordu, Manisa, Düzce, Malatya, Mersin, Trabzon gibi iller takip etti. Hasar ihbarı alınan ürünlerde ise, fındık, kayısı, üzüm, buğday, elma, kiraz, şeftali, erik ve antep fıstığı gibi ürünler başı çekiyor. Özellikle “Don” hadisesinin Mart ayının son günlerinde lokal olarak hemen hemen her bölgede etkili olduğu belirtilirken, Nisan ayında 61 ilden don ihbarı alındığı, yoğunluk olarak Doğu Karadeniz ve Malatya gibi bölgelerin öne çıktığı, her iki bölgede de yaygın ve genel anlamda bir “Don” hadisesinin söz konusu olduğu açıklandı.
“Dolu” hadisesi ile ilgili olarak ise, Nisan ayında, 54 ilden, 6 bin adetten fazla ihbar alındığı, bu ihbarların yoğun olarak Mersin, Diyarbakır ve Manisa illerinden geldiği belirtildi. Hasar ihbarı alınan ürünlerde ise, buğday, şeftali, antep fıstığı, kiraz ve kayısı gibi ürünler ilk sıralarda geliyor.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
ZİRAİ DON VE DOLU OLAYI