01 Mayıs 2014 Perşembe, 16:34
“BORÇLARI ERTELEMEK YETMEZ, ÜRETİCİLERE DESTEK DE VERİLSİN”
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, zirai don sonrasında üreticinin borçlarının ertelenmesinin yetmeyeceğini belirterek, üreticilere destek verilmesini de istedi. 
Ağbaba, TBMM Genel Kurulu'nda 'Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı' görüşülürken Malatya’da meydana gelen zirai don olayını gündeme getirerek üreticilerin borçlarının ertelenmesinin çözüm olmadığını, Malatyalı üreticilere alan bazında destek verilmesi gerektiğini kaydetti.
Milletvekili Ağbaba, 1 Mayıs İşçi Bayramıyla ilgili yaptığı değerlendirmenin ardından , Malatya’da ki üreticilerin sıkıntılarını dile getirdi. Ağbaba, “Ben, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en güzel kayısılarının üretildiği kentin milletvekiliyim. Bugüne kadar yılmadan, usanmadan defalarca anlattım. ‘Malatyalı için kayısı demek yaşam demektir’ dedim. Malatya çok çeşitli tarım ürünlerinin yetiştiği bir kent. Türkiye'nin en meşhur dalbastı kirazı Yeşilyurt'ta, en güzel cevizi Hekimhan'da, en güzel elması, çileği Doğanşehir'de, en güzel üzümü Arapgir'de, Konak'ta, Banazı'da üretilmektedir. Tabii, bütün dünyada herkesin bildiği gibi dünyanın en güzel kayısıları da Malatya'da üretilmekte. Malatya'da 10 milyon kayısı ağacından yaklaşık 350 bin ton yaş, 110 bin ton kuru kayısı elde edilmektedir. Malatya kayısı üretiminde hem Türkiye hem de dünya için çok önemli bir yere sahiptir” ifadelerini kullandı.
“Bu kadar önemli bir ürünü üreten çiftçilerimiz maalesef emeklerinin karşılığını almamaktadırlar” diyen Ağbaba, “Ben iki buçuk yıldan beri kayısının sorunlarını, çözüm önerilerini her fırsatta dile getiriyorum. Bıkmadan, usanmadan Malatyalının kayısısını anlatıyorum, Malatya'nın ekmeğini anlatıyorum. Ama maalesef, Hükümet kayısının sorunlarını bugüne kadar hep duymazdan geldi, körleri, sağırları oynadı”dedi.  
"İKRAMLIK KAYISI BİLE KALMADI"
“Bütün Türkiye'nin etkilendiği doğal afetten söz edeceğim” diyerek konuşmasını sürdüren Ağbaba, “Malatya Malatya olalı böyle bir afet görmedi. 29-30-31 Mart tarihlerinde Malatya dondu, kayısı dondu, kiraz dondu, ceviz dondu, elma dondu, üzüm dondu yani Malatyalıların hayatı dondu, umutları dondu. Bu don felaketi Malatyalıların geleceğini dondurdu çünkü donan sadece üretici olmadı; esnaf dondu, şoför dondu, öğrenci dondu. Değerli milletvekilleri, gençler dondu, çocuklarımız dondu. Malatyalı don ve dolu afetiyle ilk kez karşılaşmıyor. Daha önce de bu afetler bazen bölgesel olurdu, bazen sadece ürünün bir kısmını vururdu; bazen sadece kayısı etkilenirdi, bazen sadece başka meyveler etkilenirdi. Ama bu yılki afet, maalesef, bütün ürünlerimizi, domura gelen bütün ürünlerimizi yok etti, yandı hepsi. Bu olayı dikkatinizi çekmek için size şöyle anlatmak isterim. Belki bu yıl Malatyalılar size hediyelik kayısı bile ikram edemeyecek"ifadelerini kullandı.  
"BORCU OLMAYAN ÜRETİCİ YOK"  
“Peki, Malatyalı ne yapacak, nasıl yaşayacak? Maalesef, üreticinin herkese borcu var, borcu olmayan üretici yok. Kimisi eşinden, kimisi dostundan, kimisi bankadan aldığı krediyle yaşıyor, ayakta kalmaya çalışıyor” İfadelerini kullanan Ağbaba, “Bu nedenle üreticilerin birçoğu TARSİM'e ürünlerini sigorta yaptırmakta zorlanıyor. Banka borcuna boğulmuş, eşine dostuna borçlanmış üreticiler şartlar zor olduğu, primler pahalı ve geri ödemesi sıkıntılı olduğu için TARSİM'den uzak duruyor. Bu yüzden, Malatya'daki üreticilerin yüzde 45'ine yakını TARSİM'e başvurdu, diğeri TARSİM'e başvurmadı”dedi.  
"FINDIĞA YAPILDI, KAYISIYA DA DESTEK İSTİYORUZ"
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Devletin, Malatyalının düştüğü çaresizliği görmek zorunda olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
"Devlet, Malatyalının düştüğü bu duruma çare bulmalıdır. Her şeyde önce derhal afet kapsamına alınmalıdır. Tabii, afet kapsamına alınırken de bu Afet Kanunu değiştirilmelidir. TARSİM'e sigorta yapılıp yapılmadığına bakılmadan dönüm başına ödeme yapılmalıdır. ÇKS'ye kayıtlı herkese dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Devletten yeni bir şey istemiyoruz. Bunun Türkiye'de örneği var, bu Malatya'ya mahsus bir şey değil. Daha seçimden önce, bir ay önce fındıkta gördük, afet olmadığı halde AKP seçim öncesi fındığa 170 TL ödeme yaptı. Aynısını kayısı için de istiyoruz.Başımıza bir felaket geldi, bu felakette devletin Malatyalı üreticiye sahip çıkmasını bekliyoruz.”  
"BORÇLARIN ERTELENMESİ YETMEZ"
Ağbaba konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 
“Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı burada borçların ertelenebileceğini söyledi. Borçların ertelenmesi yetmez çünkü sadece o yılın borçları erteleniyor, Malatyalı zaten yıllardan beri borçlu. O nedenle Malatyalının uykusuz kalmasını engellemez borçlarını ertelemek. Bunun için ne yapmak lazım? Bir, geçmiş yıllara ait borçlar silinebilirse silinsin ki bu Malatyalı için çok büyük bir para değil, geçtiğimiz 17 Aralık sonrasında yaşanan olayları gördüğümüzde bu borçların silinmesinin ne kadar küçük bir miktar olduğunu görebiliriz.”  
BİR DE ELEKTİRİK MESELESİ VAR
Ağbaba, konuşmasının sonunda üreticilerin elektrik konusunda yaşadıkları sorunları da dile getirerek “Bir de elektrik meselesi var. Malatyalının hiç memnun olmadığı, yel estikçe kesilen, buzdolabının, televizyonunun yandığı bir elektrik meselesi var. Elektriğin tek ciddi olduğu konu borç toplama konusu. Elektrikte herkesin önüne, özellikle tarımsal üretim yapan herkesin evine icra gidiyor, mutlaka bu elektrik borçları da ertelenmelidir” dedi.

VELI AGBABA paylaşan: metinkayatv
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
“BORÇLARI ERTELEMEK YETMEZ, ÜRETİCİLERE DESTEK DE VERİLSİN”