14 Mayıs 2014 Çarşamba, 17:38
“DONDAN ZARAR GÖREN ÜRETİCİNİN YARALARINI SARIP CAN SUYU VERMEK LAZIM”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Dondan zarar gören çiftçinin yaralarının sarılması lazım. Can suyu vermek lazım” dedi. 
Dünya Çiftçiler Günü etkinliği kapsamında Malatya'da bulunan ve Kayısı Araştırma İstasyonu‘nda kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağaçlarda meyve olmadığını görünce üzüntülerini dile getirdi. Mart ayı sonunda yaşanan zirai dondan dolayı zarar gören başta kayısı olmak üzere meyve ağaçlarında inceleme yapan Bayraktar, meyve ağaçlarında meyve olmadığını bizzat gördüğünü söyledi. Bayraktar, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Son 50-60 yılın en büyük zirai don felaketi yaşandı. Başta kayısı olmak üzere meyvelerin yüzde 90’ının zarar gördüğü tahmin ediliyor. Doğal afet değerlendirme toplantısından sonra bahçe ağaçlarında inceleme yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 
“Bahçedeki zararların büyüklüğünü iyi anlatmamız lazım. Sonuç raporunu başta Sayın Başbakan olmak üzere ilgili bakanlıklara ileteceğiz. Dondan zarar gören çiftçinin yaralarının sarılması lazım. Can suyu vermek lazım. Sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan borcun bir yıl ertelenmesi ile yetmez. Önümüzdeki yılın meyvelerinin alınması için sıfır faizli kredi verilip, üreticinin yeni sezon için ağaç bakımını yapması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Bayraktar, üreticinin sosyal güvenlik primi ile elektrik borçlarının da yapılandırılmasını talep ettiğini vurguladı.
Bayraktar'ın bahçe incelemesi sırasında, Malatya’nın yanı sıra Elazığ, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Hatay ve Kilis’ten Ziraat Odası başkanları, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, SGK, ilgili kurum müdürleri ile TARSİM’den yetkililer de bulundu.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
“DONDAN ZARAR GÖREN ÜRETİCİNİN YARALARINI SARIP CAN SUYU VERMEK LAZIM”