29 Temmuz 2020 Çarşamba, 17:53
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez TMO kuru kayısı alacak”
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez TMO kuru kayısı alacak”
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Toprak Mahsulleri Ofisi kuru kayısı alacak. Bunu sürdürülebilir hale getirmeliyiz” dedi. 
 
Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ilk kez kayısı alacak olmasından dolayı kayısı üreticilerini ziyaret etti. 
 
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan ile birlikte kayısı üreticilerini ziyaret eden Çalık, çiftçilerle sohbet etti. 
 
Milletvekili Çalık, Malatya’nın ekonomisinin can damarını kayısının oluşturduğunu ifade ederek, “Bizim zenginliğimiz kayısı. Malatya’mızın ekonomisinin ve ihracatının omurgasını oluşturuyor” diye konuştu. 
 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı yapmasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getiren Çalık, “Malatya’mızın ekonomisinin omurgası, 50 bin üreticimizi direkt ilgilendiren, 850 bin nüfusumuzu en direkt ve Türkiye ekonomisini de direkt ilgilendiren kayısı ürünümüzle ilgili birçok çalışma yaptık. AK Parti iktidarları döneminde Cumhurbaşkanımızın liderliğinde üreticimize birçok destek verdik. Afetten zarar gören çiftçilerimizi destekledik, TARSİM’i getirdik, mazot, gübre, yem desteklemelerinde bulunduk. Her zaman üreticimizin, çiftçimizin yanında olduk. Malatya özelinde hangi kayısı üreticimize, çiftçimize, sivil toplum örgütümüze gitsek, ‘Toprak Mahsulleri Ofisi neden kayısı alınmıyor? Fiyat konusunda bu kadar ucuza giden kayısı, bizim emeklerimizin zayi olmasına neden oluyor’ diyorlardı. Bu sene çok ciddi bir çalışma yürüttük. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin geçen sene incir alması ve kararın açıklanmasıyla birlikte biz takibi başlattık. Kuru incir ile kuru üzümün Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından alınmasıyla birlikte TMO Genel Müdürü ile görüşme gerçekleştirdik. Kayısının alınması için ilk önce depolanacağı bir alana ihtiyaç olduğu bildirildi. Bu noktada da lisanslı depoculuğu Malatya’mıza kazandırdık. Burada da bakanlarımıza desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Lisanslı depoculuk çalışmalarını başlattık, lisanslı depomuz bitti. Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye “İnciri, üzümü alıyoruz, bunlar hepsi bizim ürünlerimiz ama benim Malatyalı üreticimin gönlü kırık. Eğer biz TMO olarak kayısıyı almazsak, üreticimize söyleyecek sözümüz olmaz’ dedik. Bakanımız, “Lisanslı depoculuğu bitirin alım yapılması için elimden gelen tüm gayreti sarf edeceğim” dedi. Lisanslı deponun bitmesi için ilgili bakanlıklarla görüştük ve depo şuanda bitti. Depomuz bittikten sonrada Tarım ve Orman Bakanımızın kapısını aşındırdık. En son geçen hafta makamına ziyarete gittiğimde, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımı için bir kez daha konuştuk. Bakanımız, konuyu Cumhurbaşkanımıza ileteceğini söyledi. Bakanımız, Cumhurbaşkanımıza arzını yaptıktan sonrada Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla bakanımız aradı ve Allah nasip ederse TMO, kuru kayısı almaya başlayacak müjdesini verdi. Memleketim adına çok mutlu oldum” ifadelerini kullandı. 
 
Milletvekili Çalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın kabine toplantısı sonrası Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alımına başlayacağını duyurduğunu anımsatarak, şunları söyledi: “Malatya ve Türkiye’deki ekonomiden, tarımdan, üreticiden yana olan bütün insanlar için inanılmaz bir mutluluk ve memnuniyet oluşturdu. Tüm dünyadaki Malatyalılar bundan mutlu oldular. Çünkü burası bizim geçim kaynağımız. 350 milyon dolar Malatya’nın ihracatı var. Doğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla ihracat yapan ili Malatya, bu ihracatımızın en önemli omurgasını da kayısı oluşturuyor. Şimdi ‘TMO, kayısı alımı yapacak’ dediğimizde bile dört numara kayısı 16, bir numara kayısı 20 liraya satışa çıktı. Cumhurbaşkanımızın açıklaması, bakanımızın da bilgilendirmeleri sonrası kamuoyunda bir numara gün kurusu kayısı 25-26 bandında piyasaya satışa sunuluyor. İslimli kayısı geçen sene 12 liraydı, bu sene 20 liraya kadar satışa çıkıyor. Toprak mahsulleri Ofisi’nin alım yapması adına memnuniyetimi ve mutluluğumu sizlerle paylaşmak istedim.”
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasının ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile bir görüşme gerçekleştirdiklerini aktaran Çalık, “Toprak Mahsulleri Ofisi kararname için çalışma yapıyor. Kararname çıktıktan sonra TMO alımlara başlayacak. Direkt üreticiden alacak. Bir, iki, üç numara kayısılarımızın her birinin ayrı ayrı alımları gerçekleştirilecek. Kararnamede alım şartları belirtilecek. Özellikle Toprak mahsulleri Ofisi’nin alım fiyatını da Malatya’daki gündem belirleyecek. Biz, dünya kuru kayısı ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan ülke ve şehiriz. Yüzde 70 kuru kayısıyı Malatya karşılıyor. Dolayısıyla çok önemli ve milli bir ürün. Cumhurbaşkanımızın yerli, milli, dört dörtlük kayısı ürününe ve Malatyalılara vermiş olduğu destek bizleri çok mutlu etti. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez TMO kuru kayısı alacak. Bunu sürdürülebilir hale getirmeliyiz” diye konuştu. 
 
Çalık, TMO’nun kayısı alımından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile emeği geçen herkese teşekkür etti. 
 
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan ise AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık’a teşekkür ederek, “Geçen yıl üreticilerimizi hasat zamanı ziyaret etmiştik. Bu yıl yine hasat döneminde üreticilerimizle bir araya geldik. Üreticilerimiz adına sizlere çok teşekkür ediyoruz. Her yıl onları unutmadan, hasat dönemi devam eden bu kıymetli mahsulün ne kadar özenle hazırlandığını bir daha tekrar görmüş oldunuz” dedi. 
 
Özcan, son yıllarda kayısıda çok önemli yatırımların yapıldığını kaydederek, şunları söyledi: “Kayısıya çok ciddi yatırımlar yapıldı. Bunlar uzun vadede Malatya ekonomisini, üreticisini, çiftçisini son derece mutlu edecek ve maksimum düzeyde de fiyatları, üreticinin mutlu olduğu seviyelere çıkaracak. Bir taraftan lisanslı depo yatırımımız bitti, hemen bununla beraberde sayenizde, gayretlerinizle, Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’nin destekleriyle Cumhurbaşkanımız Malatya’ya çok önemli bir müjde verdi. Toprak Mahsulleri Ofisinin kuru incir ve üzümde uygulamış olduğu alım politikalarını bugünden itibaren kayısıda da uygulayacağını Cumhurbaşkanımız ifade etti. Bütün üreticilerimiz ve ihracatçılarımız adına teşekkür ediyorum. Çünkü en çok bu habere üreticilerimiz ve çiftçilerimiz sevindi. Sizlere de gayretlerinizden, desteklerinizden ve ilginizden dolayı teşekkür ediyorum.”
 
AK Parti MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, çiftçilerle bir süre patik yaparak, kayısıda yapılan işlemler hakkında bilgi aldı.
Okuyucu Yorumları
Karakese.com | Çukurova Bölgesinin En Güncel Bilgi Sitesi
“Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez TMO kuru kayısı alacak”