Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Kürecik bölgesinde yapılması planlanan gölet projesi yeniden tartışma konusu oldu. Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, bölgede yaptığı açıklamada projeye tepki göstererek, doğaya, tarihi alanlara ve yaşam alanlarına zarar verileceğini savundu.
Malatya Çevre Platformu Sözcüsü Hasan Kaya, Su Tutmaz Deresi ya da Kavurma Deresi olarak bilinen bölgede mevcut göletin yükseltilmesi halinde yeni bir projeye ihtiyaç kalmayacağını öne sürdü. Buna rağmen birkaç yüz metre aşağıya ikinci bir gölet yapılmak istendiğini belirten Kaya, projenin gerçek amacının sulama olmadığını iddia etti.
Bölgenin sit alanı olduğunu ifade eden Kaya, “Burada sulama yapılacağı söyleniyor ancak önünde sulanabilecek ciddi bir arazi yok. Asıl amaç bölgede maden faaliyetlerinin önünü açmak” dedi.
Projeye ilişkin daha önce açılan davalarda yargının çevresel risklere dikkat çektiğini hatırlatan Kaya, Malatya 2. İdare Mahkemesi’nin geçmişte “Harunuşağı Sulama Göleti ve Sulaması ile malzeme ocakları, kırma-eleme ve hazır beton üretim tesisleri projesi” için verilen ÇED olumlu kararını iptal ettiğini anımsattı.
Mahkeme sürecinde yapılan bilirkişi incelemelerinde; hayvancılığın zarar göreceği, toprak ve su kaynaklarının olumsuz etkileneceği, bölge halkının ekonomik kayıp yaşayacağı ve endemik canlı türlerinin yaşam alanlarının tehdit altında kalacağı yönünde değerlendirmeler yer almıştı. Raporda ayrıca çevresel önlemlerin uygulama ve denetim açısından yetersiz kalabileceğine dikkat çekilmişti.
Hasan Kaya, bugün bölgede yaptıkları inceleme sonrası projeye karşı mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, “Bu dere bölgenin yaşam kaynağıdır. Doğayı tahrip edecek, insanları göçe zorlayacak bu projeden vazgeçilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Malatya Çevre Platformu üyeleri ve çevreciler, bölge halkını projeye karşı daha fazla sahip çıkmaya çağırdı.










