Kültür Dershanesi Rehberlik Danışmanı Özgür Han, "En sağlıklı tercih, başarı sıralamasına göre yapılan tercihtir" dedi.
Yaklaşık 2 milyon öğrenci, 15 Mart’ta YGS, 13-21 Haziranda da LYS sınavlarında ter döktü.30 Haziranda ÖSYM’nin sınav sonuçlarını açıklamasının ardından tercih süreci başladı. ÖSYM, 14 Temmuz'da bitecek olan tercih süresini 16 Temmuz'a uzatırken, öğrencileri de tercihle ilgili bir telaş sardı.
Peki, en doğru tercih nasıl yapılır? Doğru tercih için öğrencilerin yapması gerekenler hakkında Kültür Dershanesi Rehberlik Danışmanı Özgür Han,”Mutlaka tecrübeli kişilerden yardım alınmalı” diyerek tercih yapacak öğrencileri uyardı.
“30 TANE TERCİH HAKKI VAR”
Sınava giren adayların toplamda 30 tane tercih hakları olduğunu belirten Han,” Bu 30 tercih hakkının tamamını doldurmak gibi bir zorunlulukları yok. Yani bir tercihte yapabilirler 30 tane de yapabilirler.” dedi.
“SADECE YGS YE GİREN ÖRENCİLERİN LYS DE TERCİH ALANLARI YOK”
Han ”bazı öğrenci arkadaşlar sadece YGS ye giriyor LYS ye girmiyorlar. Bu öğrencilerimiz sadece 2 yıllık kendi alanlarını ve 4 yıllık kendi bölümlerini tercih edebilirler.” diyerek LYS’ de tercih edilebilecek alanlarının olmadığını belirtti..
“EN SAĞLIKLI TERCİH BAŞARI SIRALAMASINA GÖRE OLAN TERCİHTİR”
Sağlıklı bir tercihin yapılabilmesin de başarı sıralamasının altını çizen Han, “ Bu başarı sıralaması tabi ki 2014 yılı başarı sıralamasına göredir. Bu yıl tabi ki başarı sıralaması değişecektir ama biz 2014 başarı sıralamasını referans alıp bu başarı sıralamasına göre bir tercih yaparsak daha sağlıklı olur. Bunun yanında farklı durumlar da gelişebilir. Öğrenci il tercihi yapabilir, bölüm tercihi yapabilir. İl tercihi yaparken puanı düşük olan bir bölümü başa alabilir. Yüksek puanlı bir bölümü alt tercihi yapabilir. Bu kişiye bağlı olan özel bir durumdur. Tabi yüksek olan bölümü düşük olan bölümden alta yazarsa bu ölü tercihtir ama öğrencinin böyle bir tercih yapma hakkı da vardır. En sağlıklı tercih başarı sıralamasına göre yapılan tercihtir.” dedi.
“EK YERLEŞTİRME İLE ŞANSLARINI TEKRAR DENEYEBİLECEKLER”
Han,”YGS ve LYS ye giren öğrenciler bu tercih süresince yerleşemedikleri takdirde ek yerleştirmelerin bulunacağını dile getirerek;” Bu ek yerleştirmeler geçmiş yıllarda Ekim ayında yapılıyordu. Bu yıl büyük ihtimalle üniversite kayıt tarihleri erkene alındığı için Eylül ayında yapılması muhtemel.Tabi ki bu sadece bir tahmin.ÖSYM nin açıklayacağı tarih net bir tarihtir. Bu dönemlerde öğrenciler ek yerleştirmelerden yararlanarak şanslarını bir kez daha deneyebilirler” dedi.
“MTOK SADECE MESLEK LİSELERİNE AİT BÖLÜMLERDİR”
Han ,”meslek liselerinin alanları daha farklıdır. Meslek liselerinde öğrenci üniversite tercihleri yapılırken kendi alanında tercihlerini yaptığında öncelik bu öğrencini olur. Örnek veriyorum Fırat Üniversitesi’nde hem normal İnşaat Mühendisliği hem de MTOK ya bağlı yani sadece meslek liselilerin yapabileceği bir bölüm var. Meslekçiler bu bölümleri tercih edebilir çünkü o alan sadece onlara aittir. Başka alanları da tercih edebilirler fakat MTOK ya bağlı bölümlerde öncelik kazanırlar.”dedi.
Tercih süreleri normalde 14 Temmuz olarak belirlenmişti fakat ÖSYM’ nin yaptığı açıklama doğrultusunda 16 Temmuza kadar uzatılmıştır. /VİLDAN GENÇOĞLAN