Gözde Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şakir Cengiz Algan, günlük yaşamı olumsuz etkileyen kataraktın tek tedavi yönteminin cerrahi müdahale olduğunu söyledi.
Algan, genellikle ileri yaşlarda görülmeye başlayan kataraktın ciddiye alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.
Kataraktın yaşa bağlı olarak ortaya çıktığını kaydeden Algan, hastalıkta beslenme, ultraviyole ışınları gibi etkenlerin tetikleyici olduğunu belirtti.
Kataraktın günlük yaşamı olumsuz etkilediğini ifade eden Algan, “Kataraktın neden olduğu belirtiler arasında ağrısız görme azalması, göz kamaşması veya ışık hassasiyetinde artış, gözlük camlarının sık sık değişmesi, tek gözle çift görme, gece görüşünde azalma, renk görmede zayıflama, okuyabilmek için daha fazla ışığa ihtiyaç duyma gibi nedenler sayılabilir” dedi.
KATARAKT'TA FAKO YÖNTEMİ TERCİH EDİLİYOR
Algan, kataraktın tek tedavi yönteminin cerrahi olduğunu kaydederek, “Operasyon hangi cerrahi teknikle yapılırsa yapılsın, şeffaflığını yitiren lens tabakası alınarak yerine suni bir göz içi merceği yerleştirilerek gerçekleştirilir. Gelişen teknoloji ile göz içi merceklerde yeni sistemler ortaya çıkmaktadır. Kişinin göz yapısı uygun olursa uzak ve yakını dengeleyen göz içi lensleri kullanılabilmektedir. Günümüzde en gelişmiş yöntem olarak uygulanan fakoemülsifikasyon yöntemiyle yapılan katarakt ameliyatlarında, opaklaşan lens, arka kapsülü korunarak ultrasonografik güç yardımıyla parçalanıp alınmakta ve göz içine daha rahat uyum sağlayan, göz içi lensleri yerleştirilmektedir. İyileşme süresinin kısa olması, ameliyat sonrası astigmatizma problemlerinin olmaması ve uygun hastalarda göz damlası ile kullanılması, bu yöntemin hastalar tarafından daha çok tercih edilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.
Algan, ameliyat sonrasında göze aşırı baskı yapılmaması, doktorun verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, katarakt ameliyatı olan kişilerin, 6-8 ay arasında düzenli olarak göz muayenelerinin yapılmasının önemli olduğunu belirtti.
Haber: Merve KAYA