“MÜMKÜNSE YOLA BİR İKİ GÜN ÖNCE ÇIKIN”

Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş
Reklam
Reklam

Güven Sürücü Kursu İlkyardım ve Ehliyet Öğretmeni Cahit Aydoğan, “Mümkünse bayramdan bir iki gün önce yola çıkın” dedi.

Ramazan ayının sonuna gelindi. Ramazan Bayramının gelmesiyle birlikte vatandaş aile,eş,dost ve akrabaları ziyaret etmek için yollara çıkmaya başladı.Güven Sürücü Kursu İlkyardım ve Ehliyet Öğretmeni Cahit Aydoğan,” Trafikteki yoğunluğun olmaması ve kazalara sebebiyet vermemesi için mümkünse trafiğin yoğun olmadığı saatleri tercih edin” diyerek sürücüleri uyardı.

Aydoğan,” Öncelikle ramazan ayının içindeyiz. Artık ramazan ayının son günlerini yaşamaktayız. Bayram yakın. Ben tüm halkımızın ramazan bayramını tebrik ediyorum. Halkımızın bayramlarını bayram gibi yaşamasını arzu ediyorum. Bayramların bayram gibi yaşanabilmesi için de ülkemizde bayram ziyaretleri yoğunlaşmaktadır. Bu ziyaretler hem dini hem de örfün bir gereğidir. Dolayısıyla eş, dost, akraba ziyaretleri bu dönemde yoğunlaşacaktır. Sadece şehir içi trafiği değil şehirlerarası karayolu trafiği de artacaktır. Her bayram trafik kazaları bilançolarının arttığını yazılı ve görsel basından izlemekteyiz. Bu da insan olarak elbette ki bizleri üzmektedir. Bayram münasebetiyle şehirlerarası karayolu ile yolculuk yapacak sürücülerimiz mümkünse bir ya da iki gün önce çıksınlar. Yani imkânları varsa trafiğe bir iki gün önce çıkmaları yoğun trafiğe çıkmalarına engel olacaktır. Bu da rahat konforlu bir sürüş sağlayacaktır. Böylece arzu ettiklere yere kaza bela olmadan gidip geleceklerdir. Eğer bu mümkün değilse trafiğin yoğun olmadığı saatleri tercih etmemelidirler. Trafiğe daha az yoğun saatlerde çıkmaları kendilerinin daha güvenli seyahat etmesini sağlayacaktır.” dedi.

“YOLCULUK ÖNCESİ ARAÇ BAKIMI ÇOK ÖENMLİ”

Aydoğan yolculukta araç bakımına dikkat çekerek, “Yolculuğa başlamadan önce araç bakımlarını yaptırmaları çok önemli bir konudur. Yani aracın fren sistemleri, debriyaj sistemleri, yağlama sistemi, soğutma sistemi, güvenli sürüşü engelleyebilecek her türlü bakım ve onarımlarını zamanında yola çıkmadan önce yaptırmaları kendilerinin kazasız bir yolculuk yapmalarını sağlayacaktır. Bunun için aracında her türlü bakımı özellikle fren sistemlerinin bakımlarını yaptırmış olmaları gerekmektedir.” dedi.

“BİR AN ÖNCE KAVUŞAYIM ACELECİLİĞİNDEN VAZGEÇİN”

Aydoğan,”Eğer sürücü şehirlerarası yolculuk yapıyorsa örneğin; Malatya’dan İstanbul’a yolculuk yapacaksa ‘bir an önce kavuşayım’  aceleciliğinden vazgeçip daha sakin daha mutedil daha uygun zaman dilimleri arasında bu arzu edilen mesafeyi kat etmesi gerekmektedir.” dedi.

“HER 3-4 SATTE BİR MOLA VERİN”

Ticari araç sürücüleri kanunen her 4 buçuk saate bir istirahat etmek mecburiyetinde olduğunu dile getiren Aydoğan, “ Polis denetimiyle ticarilerden bu istirahat isteniyor. Hususi otomobillerde ise böyle bir mecburiyet olmamasına rağmen bu sürücülerde 3-4 saate bir mutlaka yarım saat kadar bir yerlerde mola versinler. Arabalarını durdursunlar ve arabalarından dışarı çıksınlar. Bir 15-20 dakikayı aracın dışında geçirsinler. Basit kültürfizik hareketleri yapsınlar. Ciğerlerine bol miktarda oksijen depolasınlar. Mola sürelerini tıka basa yemekten daha ziyade bu tip etkinliklerle geçirmeleri gerekmektedir. Yolculuk sırasında süt ürünleri yerine uyarıcı etkisi olan çay kahve gibi içecekleri tüketmesi daha sağlıklı olacaktır. Yola yorgun uykusuz çıkmamaları gerekmektedir. Özellikle alkol almış olarak yola çıkılmamalıdır. “dedi.

Yolculuk için serin olsun diye uyku tam alınmadan yola çıkılmamalıdır. Aksi takdirde 1-2 saat sonra sürücün performansı düşecektir. Elbette özellikle aile ile yolculuk yapılacaksa serin zamanda yolculuk yapmak güzel ve konforlu olacaktır ama günümüz şartlarında hemen hemen tüm arabalarda klimalar vardır. Bunun için uykularını tam almış olmaları gerekmektedir.

“HERKESİN SÜRÜŞ KABİLİYETİ AYNI DEĞİLDİR”

Araç kullanırken herkesin sürüş kabiliyeti aynı değildir diyen Aydoğan, “ Her insan aynı belgeye sahiptir ama aynı sürüş kabiliyetine sahip değildir. Dolayısıyla karşıdan gelen sürücülerin kendileri gibi kabiliyetli olmadığını düşünerek hareket etsinler. Karşıdaki sürücünün kazaya yönelik bir hata yapabileceğini düşünmeli ve ona karşı tedbirler geliştirmelilerdir. Yani bu kaldırımda yürüyen bir yaya da olabilir karşıdan gelen bir sürücü de olabilir sokakta oynayan bir çocuk ta olabilir. Karşıdakine korna çalmışta olsak uyarmışta olsak onun dikkatsiz davranabileceğini biz sürücüler akıl etmeliyiz ve ona karşı tedbirler almalıyız.” dedi.

“KURALLARA UYMA ALIŞKANLIĞI KAZANMALIYIZ”

Sürücülerin trafik bilinci olmadığını kaydeden Aydoğan,”Trafikte bizde olmayan bir şey var. Bizde trafik bilinci yok. Bunun için mutlaka trafiğe çıkan her sürücünün trafik kurallarını mutlaka bilmesi ve uyması gerekmektedir. İster dikey isterse de karayolları üzerinde bulunan yatay işaretler olsun her türlü trafik işaretlerinin ne anlama geldiğini mutlaka bilmeliler. Zaten sürücü belgesi olan herkes bunları biliyor kabul edilir. Bunlara uyma alışkanlığını kazanmalıyız. Herkes mutlaka trafik kurallarına uymalıdır.”dedi.

“KAZALARIN BÜYÜK ORANI ‘BANA BİRŞEY OLMAZ’ DÜŞÜNCESİNDEN MEYDANA GELİYOR”

Aydoğan,”Devlet kurumlarının yılsonu trafik kazaları istatistiğine baktığımızda kazların yüzde 95 inin insan faktöründen kaynaklandığını görürüz. Bu yüzde 95 in yüzde 85 i sürücü hatalarıdır. Bu kişiler ceplerinde sürücü belgeli olan insanlar. Bu insanlar trafiğe ben kaza yapmam bana bir şey olmaz düşüncesiyle trafiğe çıkıyorlar. Kazaların büyük oranı bu düşüncelerden dikkatsizlikten ihmalden kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla benim sürücü adaylarında özellikle şehirlerarası yoğun trafiğe çıkacak olan sürücü adaylarından mutlaka trafik kurallarına uymalarını rica ediyorum. Önde giden arala kendi arcı arsında mutlaka takip mesafesi bırakmalılardır. Bizim ülkemizde aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve alkol ön plana çıkmaktadır. Hatalı olan solamadan değil doğru sollamadan yapsınlar. Araçlarının teknik özelliklerine uygun hız limitlerini kullansınlar. Böylece kimseyi tehlikeye atmadan huzurlu güvenli bir yolculuk yapma imkânını yakalayacaklardır.” dedi./VİLDAN GENÇOĞLAN

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.
Reklam
Reklam